Thursday, June 8, 2023
28.3 C
Brunei

  -

  Pastri bertema arnab meriahkan Tahun Baharu Cina

  MALAYSIA – Hanya tinggal kurang dua minggu lagi Tahun Baharu Cina akan diraikan, dan pembuat roti dari Sabah Christina Au, 58, kini sangat sibuk membakar tat nanas bertemakan arnab untuk musim perayaan itu.

  Dia mempunyai hampir 600 tempahan untuk tat yang dibuat dengan jem buatan sendiri.

  “Setakat ini, saya telah membeli 30 kilogram (kg) nanas untuk membuat jem. Saya lebih suka nanas daripada petani tempatan di Kota Kinabalu kerana ia lebih segar, berjus dan manis.

  “Jem nanas saya dibuat menggunakan gula. Saya tidak menggunakan batang kayu manis atau bunga cengkih dalam jem saya kerana kebanyakan pelanggan saya tidak menggemari rasa rempah ratus dalam jem nanas,” kata Au semasa temu bual telefon dari Kota Kinabalu baru-baru ini.

  Dia mula membakar tat buatan tangan minggu lepas. Dia menghabiskan 13 jam setiap hari untuk memenuhi pesanannya.

  Tat nanas buatan Au mendapat sambutan hangat di kalangan rakyat Sabah. – ANN/The Star
  Sha mempunyai banyak tempahan untuk biskut gula aising royal dan kuih meringue bertemakan Tahun Baharu Cina. – ANN/The Star
  Tat nanas bertemakan arnab untuk Tahun Baharu Cina yang dibuat oleh Au. – ANN/The Star
  Biskut gula aising royal bertemakan arnab popular semasa Tahun Baharu Cina yang akan datang. – ANN/The Star

  “Terdapat banyak tempahan kuih tat dan biskut bertemakan arnab saya yang diilhamkan daripada haiwan zodiak yang mewakili Tahun Lunar.

  “Walaupun ia memenatkan, saya menyukainya kerana ia adalah semangat Tahun Baharu Cina,” katanya.

  Ini merupakan tahun ketiga Au membuat tat nanas bertemakan zodiak.

  Dua tahun lalu, dia membakar kuih tart bertemakan lembu dan tahun lepas, kuih tat bertemakan harimau.

  “Saya mula membakar kuih tat bertemakan zodiak kerana kebosanan semasa perintah kawalan pergerakan.

  “Saya mempunyai banyak masa lapang, jadi saya mempelajari kemahiran itu dengan menonton video di YouTube,” katanya.

  “Seronok dapat membakar tat comel ini kerana ia menambahkan lagi kemeriahan,” kata ibu kepada seorang anak itu. Dia berkongsi foto hasil ciptaannya yang menarik di Facebooknya.

  Inti nanas diisi ke dalam pastri yang diperbuat daripada tepung, telur, mentega dan gula. Dibentuk seperti bola, ia dihiasi dengan biji popi (mata) dan kepingan kecil pastri gulung untuk dijadikan telinga dan hidung.

  Dia juga membuat tat nanas Taiwan yang biasanya berbentuk segi empat sama atau segi empat tepat, dengan jem nanas yang diisi dalam pastri.

  “Ia adalah satu tugas yang memakan masa untuk menghasilkan tat bertemakan arnab. Saya mengambil masa kira-kira tiga minit untuk menyiapkan setiap tat. Awda memerlukan banyak kesabaran dan semangat untuk melakukannya.”

  Au bukan satu-satunya yang menyiarkan foto hasil ciptaannya yang bertemakan arnab di media sosial. Perkataan rabbit cookies mempunyai lebih 600 juta tontonan di Google, dan hashtag #chinesenewyearcookies mempunyai hampir 20,000 siaran di Instagram.

  Pembuat pastri yang berpangkalan di Pulau Pinang, A.R. Sha, 30, turut memuat naik gambar biskut gula buatan sendiri dan macaron dan meringue bertemakan Tahun Baharu Cina di Instagramnya.

  Dia telah menerima tempahan untuk 800 biskut gula aising royal, 400 biskut meringue dan 300 biskut macaron untuk sambutan Tahun Baharu Cina yang akan datang.

  “Orang ramai suka biskut gula dan macaron semasa Tahun Baharu Cina kerana hidangan itu meriah dan comel. Ramai pelanggan saya telah menempahnya sebagai hadiah untuk orang tersayang.

  “Biskut meringue dalam bentuk tangerin dan arnab kecil adalah satu lagi kegemaran ramai, terutamanya ketika kami mengalu-alukan Tahun Arnab,” kata Sha.

  Dia mengambil masa kira-kira 15 minit untuk memberi aising pada biskut gula. Aising royal dibuat menggunakan serbuk meringue, air dan gula aising.

  “Bahagian yang paling mencabar ialah memastikan aising tidak terlalu cair atau terlalu tebal. Kadangkala warna membentuk biskut. Rahsianya adalah untuk memastikan aising kering sebelum warna lain dihias ke dalam biskut. Dan sentiasa ikut resipi aising royal yang betul.”

  Sha telah menghubungi beberapa pelajar Universiti Sains Malaysia untuk membantu menyiapkan tempahan sebelum Tahun Baharu Cina.

  Pada minggu lepas, dia telah menghabiskan hampir lapan jam di dapur sehari untuk memenuhi pesanannya yang semakin meningkat. Pretzel mini yang dicelup coklat juga popular apabila Tahun Arnab semakin hampir.

  “Ramai pelanggan saya memesan pretzel celup coklat untuk Krismas dan mereka telah meminta reka bentuk yang serupa untuk Tahun Baharu Cina.

  “Sesetengah orang suka rasa coklat yang dicelup dalam pretzel seperti keropok,” kata Sha, yang membeli pretzel mini import dari pasar raya. – ANN/The Star

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Biparjoy dijangka terus mengganas

  NEW DELHI, 7 JUN – Jabatan Meteorologi India (IMD) hari ini berkata lekukan dalam yang memuncak menjadi ribut siklon teruk Biparjoy di bahagian timur-tengah...
  - Advertisment -