Pasukan Eropah berjaya pertahankan Piala Solheim

NEW YORK, 7 SEPT – Pasukan Eropah, yang diterajui oleh pemain baharu, Matilda Castren dan Leona Maguire, berjaya menewaskan pasukan Amerika Syarikat (AS), 15-13 untuk mempertahankan Piala Solheim, kelmarin.

Pemain Finland, Castren, membuat pukulan di lubang ke-18 untuk meraih kemenangan ke atas pemain AS, Lizette Salas sekali gus memastikan pasukan Eropah mempertahankan trofi yang mereka julang pada 2019 di Gleneagles, Scotland.

Pasukan Eropah menuju hari terakhir perlawanan dalam pertemuan antara pemain wanita Eropah dan AS dan memerlukan lima mata daripada 12 perlawanan perseorangan untuk membawa pulang piala ke Inverness Club di Ohio.

Pemain Ireland, Maguire, sama seperti Castren, pemain wanita pertama dari negaranya untuk bermain di Piala Solheim, berjaya menghadiahkan mata pertama pasukan Eropah menerusi persembahan dominan menewaskan Jennifer Kupcho.

Maguire, yang turut memberikan mata buat pasukannya, merebut kedudukan mendahului perlawanan dengan pukulan eagle di par-5 kedua dan tidak ketinggalan selepas itu.

Castren mengetahui pertaruhan yang dibuat adalah besar apabila dia meletakkan kedudukan satu di hadapan di lubang terakhir dan berjaya melengkapkan kemenangan.

“Sangat sukar untuk diungkapkan dengan kata-kata,” katanya.

“Sekarang ini saya merasa gementar. Saya melihat papan mata dan mengetahui ia akan menjadi satu pukulan yang penting. Saya membuat pukulan dengan sempurna lalu bola masuk ke lubang. Sekarang saya merasa sangat gembira.”

Pemain-pemain Eropah, yang bermain di hadapan peminat AS, dapat meraikan kemenangan penuh selepas Emily Pedersin melengkapkan kemenangan dihadapan Danielle Kang di perlawanan terakhir untuk mengesahkan kemenangan mutlak. – AFP

Reaksi Matilda Castren meraikan kemenangan selepas menewaskan pemain AS, Lizette Salas di Piala Solheim, baru-baru ini.- AP