Thursday, May 30, 2024
26.4 C
Brunei

  -

  Lelaki bersenjata pecah masuk rumah persendirian dibunuh

  MOSCOW, 23 JULAI – Pasukan keselamatan Rusia kelmarin membunuh seorang lelaki bersenjata lengkap yang memecah masuk ke sebuah rumah persendirian di pinggir bandar Moscow dan melepaskan tembakan ke arah mereka, dilaporkan mengancam untuk berarak ke Kremlin.

  Penyerang itu dikesan oleh pengawal selepas dia memecah masuk ke dalam sebuah rumah tidak berpenghuni yang terletak di perkampungan kotej elit di wilayah Istra, kira-kira 45 kilometer (kurang 30 batu) di barat Moscow.

  Apabila dua pengawal dan seorang pegawai polis memasuki rumah itu, lelaki itu menahan mereka dengan diacukan senjata, tetapi ketiga-tiga mereka kemudian berjaya melarikan diri, menurut media Rusia.

  Selama beberapa jam, pihak berkuasa berunding dengan penyerang yang dalam keletihan pertempuran dan membawa senapang Kalashnikov. Lelaki itu mendakwa dia datang dari barisan hadapan di Ukraine dan didorong oleh Tuhan untuk berarak di Kremlin, pusat pemerintahan di Moscow.

  Dia enggan menyerah diri, melepaskan tembakan ke arah pasukan khas dan terbunuh apabila mereka menyerbu rumah itu, kata Pengawal Kebangsaan Rusia. Ia berkata bahawa penyerang mempunyai beberapa senjata automatik dan bom tangan.

  Ahli parlimen Rusia, Alexander Khinshtein mengenal pasti penyerang itu sebagai Vyacheslav Chernenko, seorang penduduk berusia 35 tahun di bandar Krasnoyarsk, Siberia. Ia tidak serta-merta jelas jika dia benar-benar bertempur di Ukraine seperti yang didakwanya.

  Pentadbir Istra, Tatiana Vitusheva menyifatkan penyerang itu sebagai tidak stabil dari segi mental.

  Beberapa media Rusia mendakwa bahawa pondok yang dicerobohinya suatu ketika dahulu adalah milik Viktor Yanukovych, bekas presiden Ukraine yang mesra Moscow yang dihalau daripada pejabat akibat protes besar-besaran dan ditawarkan perlindungan oleh Rusia. Ia telah diletakkan untuk dijual oleh pemiliknya sekarang, yang berada di luar negara ketika kejadian itu berlaku. – AP

  Pengawal Kebangsaan Rusia berkata pasukan keselamatan membunuh seorang lelaki bersenjata lengkap yang menceroboh sebuah rumah persendirian di pinggir bandar Moscow dan melepaskan tembakan ke arah mereka, dilaporkan mengancam untuk berarak ke Kremlin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China jadi tuan rumah kepada pemimpin-pemimpin Arab

  BEIJING, 30 MEI - Presiden China Xi Jinping menggesa persidangan damai antarabangsa yang tertumpu kepada perang Israel-Hamas dan menjanjikan lebih banyak bantuan kemanusiaan ketika...