Friday, September 30, 2022
25.5 C
Brunei

Pasukan Mukim Lumut A juara takraw, damak

-

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 15 OGOS – Pasukan A Mukim Lumut berjaya membolot pingat dalam kedua-dua kejohanan sepak takraw dan baling damak yang dianjurkan selama dua hari di Kompleks Sukan Mumong, Kuala Belait.

Sebanyak 18 pasukan dari tujuh Mukim di Daerah Belait telah bertanding dalam pusingan awal kejohanan sepak takraw dalam dua kategori berasingan, iaitu kategori Terbuka dan Veteran yang disertai oleh 14 dan empat pasukan dalam kategori masing-masing.

Kejohanan separuh masa kedua diadakan kelmarin, di mana pusingan separuh akhir dan akhir telah berlangsung, selain bermulanya kejohanan baling damak yang disertai oleh enam pasukan.

Dianjurkan oleh Jabatan Belia dan Sukan Cawangan Daerah Belait, kejohanan diadakan sempena sambutan ulang tahun Hari Keputeraan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah ke-76 tahun.

Hadir selaku tetamu kehormat pada acara tersebut ialah Ketua Pegawai Belia dan Sukan, Awang Mohammad Marriswandi bin Haji Omar. Beliau dialukan-alukan oleh pengerusi kejohanan, Awang Mohd Shah Johan bin Haji Shari.

Acara final kejohanan sepak takraw untuk kategori Veteran menyaksikan Mukim Belait bersaing menentang Mukim Seria, dengan perlawanan dimenangi Mukim Belait 2-0.

Sementara itu, untuk kategori Terbuka Sepak Takraw, Mukim Lumut A berjaya menewaskan Mukim Belait dengan keputusan 21 mata berbanding 18 mata, mengakhiri pusingan final dengan 2-1.

Manakala kejohanan baling damak melihat Mukim Lumut A dipimpin anggota dari Liang Lumut memenangi tempat pertama ketika melawan Mukim Belait A, dengan Mukim Seria B menduduki tempat ketiga dalam kejohanan itu.

Hadiah berupa pingat dan wang tunai telah disampaikan kepada para pemenang oleh Awang Mohammad Marriswandi pada akhir kejohanan.

Awang Mohammad Marriswandi bergambar ramai bersama pemenang pada akhir kejohanan.
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -