Pasukan Tebuan Muda muncul 4 kali di kejohanan AFC

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 24 JUN – Pasukan Bola Sepak Belia Kebangsaan Brunei Darussalam telah membuat empat penampilan dalam Kejuaraan Bawah-19 Konfederasi Bolasepak Asia (AFC), menurut The Asean Football baru-baru ini.

Pasukan Tebuan muda telah menyertai dalam kejohanan besar di peringkat benua pada tahun 1970, 1972, 1974 dan 1975 bersama beberapa pasukan besar di Asia.

Pasukan Brunei membuat penampilan pertama ketika di Manila, Filipina pada tahun 1970 di mana mereka bersaing di peringkat kumpulan menentang Hong Kong, Korea Selatan dan Thailand dalam Kumpulan A.

Walaupun mereka pulang dengan tangan kosong dalam kejohanan itu, mereka telah menunjukkan semangat kesukanan ketika kekalahan 3-0 menentang pasukan hebat Korea Selatan.

Pasukan Brunei juga mencatatkan gol pertama mereka ketika tewas 6-1 menentang Hong Kong.

Pasukan belia kebangsaan membuat penampilan kedua setelah dua tahun kemudian di Bangkok, Thailand, di mana mereka bertemu Jepun, Hong Kong, Malaysia dan Singapura di peringkat kumpulan sebelum penampilan mereka dalam pertemuan AFC di Bangkok
pada tahun 1974 dan Kuwait pada tahun 1975.

Pada tahun 1974, pasukan Brunei bertemu dengan tuan rumah Thailand dan Jepun dan mengakhiri kejohanan dengan kekalahan 7-1 kepada Jepun.

Pasukan Tebuan Muda membuat penampilan keempat mereka lagi setahun kemudian di mana mereka berdepan Iran, Iraq dan Indonesia dalam peringkat Kumpulan A.

Dengan Iran dan Iraq menjadi sebagai pasukan pilihan berjaya melangkah ke pusingan kalah mati, mereka bermain menentang Indonesia yang juga tersingkir dengan harapan terus membawa kebanggaan.

Brunei tewas 2-1 kepada Indonesia dengan mencatat gol ketiga mereka dalam sejarah pertandingan.

Pasukan bawah 19 tahun kebangsaan berusaha memenuhi syarat untuk bertanding dalam kelayakan AFC Bawah-19 2020 pada November lalu di Kemboja, yang dilantik sebagai tuan rumah.

Brunei menikmati permulaan kemenangan menentang Kepulauan Mariana Utara dengan kemenangan 4-3 di Stadium Olimpik Nasional di Phnom Penh.

Mereka mengakhiri kempen mereka dengan kekalahan 3-0 kepada Kemboja, yang mara ke peringkat seterusnya di Uzbekistan Oktober ini.

Menurut The Asean Football, Myanmar adalah pasukan ASEAN yang paling berjaya dalam kejohanan dengan tujuh gelaran diikuti oleh Thailand dengan dua kali juara dan Indonesia memenangi satu kali.

The Asean Football mengumpulkan maklumat dan statistik mengenai pasukan dan pemain bola sepak di ASEAN dari liga domestik dan pertandingan di Asia Tenggara.