Thursday, June 8, 2023
28.3 C
Brunei

  -

  Pasukan tenis Brunei akur dikalahkan

  Oleh Fadhil Yunus

  COLOMBO, 9 OGOS – Pasukan tenis kebangsaan Negara Brunei Darussalam terpaksa akur apabila tewas 3-0 kepada Iraq dalam pembukaan perlawanan Pool ‘B’ Piala Davis Kumpulan IV Asia/Oceania 2022 yang berlangsung di Gelanggang Persatuan Tenis Sri Lanka, di Colombo, Sri Lanka.

  Kapten pasukan Brunei, Billy Wong Kee Loong, tewas dengan kiraan 6-4 6-2 kepada pemain dari Iraq, Abdullah Ali Hatem Ghrairi, dalam pertemuan perlawanan pertama.

  Sementara itu, Aiman Abdullah tewas 6-1 6-4 kepada Adil Mustafa Al-Saedi.

  Dalam perlawanan beregu, Lim Chun Peng dan Gavin Lim, dari Brunei Darussalam tewas dengan keputusan 6-0 6-0 menentang gandingan Mohammed Al-Shammari dan Abdullah Ali Hatem Ghrairi dari Iraq.

  Pasukan kebangsaan itu akan berentap menentang pasukan dari Yaman sebelum berhadapan dengan pasukan dari Maldives.

  Perlawanan ini merupakan penampilan pertama Brunei Darussalam dalam perlawanan antarabangsa sejak 2008 apabila memperoleh tempat kelima dalam Pool ‘A’ Kumpulan IBV Asia/Oceania.

  Brunei Darussalam tahun ini menghantar pasukan ke Sri Lanka, menjadikan penyertaan pertama negara dalam acara luar negara sejak berlakunya pandemik COVID.

  Tujuh negara yang menyertai kejohanan ialah dari Brunei Darussalam, Iraq, Yaman, Maldives, Bangladesh, Sri Lanka dan Kyrgyzstan turut serta dalam acara tahun ini.

  Kapten pasukan tenis kebangsaan, Billy Wong Kee Loong, ketika menentang Abdullah Ali Hatem Ghrairi dari Iraq dalam perlawanan Davis Cup Asia/ Oceania Group IV Pool ‘B’ 2022.
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Biparjoy dijangka terus mengganas

  NEW DELHI, 7 JUN – Jabatan Meteorologi India (IMD) hari ini berkata lekukan dalam yang memuncak menjadi ribut siklon teruk Biparjoy di bahagian timur-tengah...
  - Advertisment -