Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Pathaan pecah rekod Box Office India

Filem terbaru Shah Rukh Khan, Pathaan telah memecahkan rekod Box Office India selepas pelancarannya minggu lepas, memberikan harapan kepada Bollywood selepas beberapa penampilan yang lemah.

Pathaan mencatatkan jumlah koleksi Box Office tertinggi untuk filem Hindi pada hari pertama dan kedua di India, dan mengaut 2.5 bilion rupee (AS$30 juta) dalam tempoh lima hari pertama, menurut penganalisis perdagangan, Taran Adarsh, baru-baru ini.

Penjualan tiket antarabangsa filem itu melambung melebihi satu bilion rupee (AS$13.7 juta) dalam masa tiga hari sahaja, menurut Yash Raj Films, syarikat produksi filem tersebut.

Ia terjadi selepas filem Bollywood yang berbahasa Hindi bergelut dalam Box Office selepas pembukaan semula wayang India sekitar setahun yang lalu setelah terhenti sementara disebabkan pandemik.

“Kejayaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini dari Pathaan menunjukkan bahawa kita akan menuju ke arah yang baik sebagai industri filem Hindi,” kata pemilik rangkaian wayang, Akshaye Rathi, kepada AFP kelmarin.

Pelancaran Pathaan, filem pertama Khan selepas empat tahun, adalah sangat ditunggu-tunggu. Khan, 57, popular dengan gelaran ‘Raja Khan’, mempunyai pengikut yang besar di seluruh dunia. Filem ini juga memaparkan bintang Bollywood, Deepika Padukone dan wira aksi, John Abraham. – AFP

Khan bercakap semasa di Mumbai, kelmarin. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -