Wednesday, June 7, 2023
34 C
Brunei

  -

  Patuhi garis pandu HSSE

  Kontraktor dan pekerja dalam industri pembinaan perlu mematuhi garis panduan keselamatan, kesihatan dan alam sekitar (HSSE) yang disediakan oleh badan kerajaan.

  Ini amat penting kerana aktiviti pembinaan melibatkan risiko keselamatan dan kesihatan yang tinggi, terutamanya jika melibatkan mesin berat dan peralatan yang berbahaya.

  Baru-baru ini, rakan saya terlihat pekerja kontraktor yang menaiki atap sebuah bangunan di pekan salah sebuah daerah di sini. Walaupun memakai baju coverall, tetapi pekerja tersebut dilihat santai berjalan di atas atap tanpa sebarang tali keselamatan dipasang pada badannya.

  Bayangkan jika pekerja itu terjatuh, siapakah yang bertanggunjawab bagi insiden tersebut sedangkan garis pandu keselamatan daripada badan kerajaan telah pun dikuatkuasakan.

  Pematuhan garis panduan HSSE bukanlah tanggungjawab kontraktor sahaja bahkan ia merupakan tanggungjawab semua pihak

  Pematuhan HSSE ini dapat membantu mengurangkan kemalangan dan kecederaan yang berlaku di tapak pembinaan. Selain itu, ia juga dapat membantu meningkatkan kualiti projek dan memastikan tahap kebolehpercayaan serta keselamatan yang tinggi.

  Sehubungan itu, agensi relevan dan kontraktor terlibat perlu peka dan cekap memantau tapak projek pembinaan. Saya juga cadangkan langkah-langkah pemberitahuan kepada orang awam digiatkan agar kesedaran tentang kepentingan keselamatan dapat disebarkan lebih meluas lagi.

  Alai Septi

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -