Thursday, September 28, 2023
25.9 C
Brunei

  -

  Patuhi langkah-langkah SOP dengan jitu

  Meskipun negara kita telah memasuki Fasa Endemik bagi penularan wabak COVID-19, langkah-langkah SOP masih diketatkan di mana-mana tidak kira di bangunan-bangunan kerajaan mahupun di gedung-gedung membeli belah.

  Namun, agak menyedihkan apabila sesetengah masyarakat di negara ini di mana kurang mengikut peraturan yang telah ditetapkan seperti pemeriksaan suhu badan sebelum memasuki mana-mana premis.

  Sehubungan ini apa yang saya cuba persoalkan di sini, kenapa masih sesetengah orang memeriksa suhu badan mereka melalui tangan? Sedangkan sudah dinyatakan dengan jelas pemeriksaan suhu badan mestilah melalui dahi.

  Sebagaimana baru-baru ini, saya bertemu dengan seorang pelanggan yang ingin memasuki kedai dalam keadaan marah kerana ditegur oleh penjaga pintu masuk kedai kerana memeriksa suhu menggunakan tangannya.

  Kenapa perlu marah? Sedangkan apa yang ditegur oleh petugas itu adalah benar dan ia merupakan arahan dari pihak atasannya. Jikalau, mereka ditegur pihak atasan mereka, adakah mereka yang melanggar arahan ini akan bertanggung jawab jika ia dibuang kerja?

  Di samping itu juga, saya ingin menegur beberapa petugas yang ditugaskan menjaga tempat pemeriksaan, lakukanlah pemeriksaan dengan jitu kerana sesetengah yang saya jumpai ada yang tidak melakukan kerja dengan betul malah membiarkan orang ramai masuk tanpa melakukan pemeriksaan. Dari pemantauan saya sendiri, rata-rata petugas melakukan kerja sambil lewa saja dan lebih teruk lagi sibuk bermain telefon semasa bertugas.

  Sama-sama beingat

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kim gesa pengeluaran senjata nuklear lebih besar

  PYONGYANG, 28 SEPT - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un menggesa peningkatan eksponen dalam pengeluaran senjata nuklear dan agar negaranya memainkan peranan yang lebih...