Thursday, November 30, 2023
28 C
Brunei

  -

  Patuhi Ops Pulih, menuju ke fasa pemulihan

  Oleh Syahmi Hassan
  Gambar serahan Kementerian Kesihatan & PPDB

  BANDAR SERI BEGAWAN, 29 OKT – Sebanyak 12 lagi pelanggaran arahan telah dikesan dalam Operasi Pulih seluruh negara yang dijalankan dari jam 8 malam hingga 4 pagi tadi, dengan denda kompaun turut dikenakan.

  “Sebanyak 10 kesalahan adalah pelanggaran arahan untuk berada di rumah, kongsi Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar semasa sidang media, hari ini.

  “Bersama kita secara bersepadu menyahut seruan pihak kerajaan bagi memulihkan negara daripada penularan wabak COVID-19 dan mudah-mudahan Brunei sentiasa dilindungi daripada segala bala dan bahaya COVID-19,” katanya.

  Sementara itu, Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB), dalam kenyataannya memaklumkan daripada 12 pelanggaran arahan tersebut, lapan kesalahan didapati di Daerah Brunei dan Muara manakala empat lagi didapati di Daerah Belait.

  Dalam pada itu, PPDB berharap masyarakat awam dapat mematuhi arahan kerajaan se-perti memakai pelitup muka, menjaga penjarakan sosial dan kerap mencuci tangan dalam membantu memutuskan rantaian wabak COVID-19.

  “Ianya juga mempunyai dampak luas, dalam peralihan yang ketara meliputi aspek kesejahteraan kehidupan yang lancar dan lebih baik dalam menghadapi norma baharu pasca COVID-19 pada tahun yang mendatang,” tekan kenyataan PPDB.

  Namun, PPDB juga menekan-kan yang operasi itu juga mungkin tidak akan berlarutan selamanya jika perpaduan dan kerjasama padu semua lapisan masyarakat digarap secara lengkap dan menyeluruh agar usaha negara menuju ke fasa pemulihan dicapai dengan lebih awal dan cepat.

  Menurut PPDB lagi, penguat-kuasaan dan perlaksanaan terhadap langkah-langkah pengawalan menerusi Operasi Pulih tersebut juga turut memberikan impak yang positif terhadap pengurangan penularan wabak berkenaan.

  “Agensi-agensi penguatkuasaan yang terlibat menerusi perlaksanaan operasi pulih akan sentiasa berusaha melaksanakan tugasan secara menyeluruh merangkumi langkah menambah baik kewaspadaan, menjalankan langkah-langkah pengawalan dan keselamatan, mempertingkatkan ketenteraman awam, menguatkuasakan kawalan sempadan ke arah membantu negara dalam pengawalan risiko penularan jangkitan virus dan memulihkan kehidupan kepada normal pasca pandemik ini,” tambah kenyataan tersebut.

  Pihak polis ketika melakukan rondaan seluruh negara dalam Operasi Pulih.

   

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia buat permohonan maaf kepada mangsa thalidomide

  SYDNEY, 29 NOV - Australia hari ini mengeluarkan permohonan maaf kepada mangsa yang terselamat daripada skandal ubat thalidomide, yang disifatkan oleh Perdana Menteri, Anthony...