Patuhi peraturan bawa anak ke pusat vaksinasi

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 NOV – Para ibu bapa dan penjaga yang membawa anak mereka yang berusia 12 hingga 17 tahun untuk menerima vaksin COVID-19 di pusat-pusat vaksinasi bermula 8 November ini, diseru untuk mematuhi peraturan-peraturan yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan.

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar mengingatkan perkara itu semasa sidang media hari ini berikutan kenyataan media Yang
Berhormat Menteri Pendidikan kelmarin mengenai perlaksanaan Program Vaksinasi Kebangsaan COVID-19 bagi remaja berumur 12 hingga 17 tahun yang akan berlangsung bermula Isnin ini.

Antara peraturan tersebut ialah mengimbas kod QR BruHealth semasa proses pendaftaran oleh guru-guru sebelum memasuki pusat vaksinasi; membawa kad pintar serta kad BruHims (jika ada); membawa borang persetujuan vaksinasi, borang pemeriksaan kesihatan serta borang soalan saringan meja flu (flu desk screening question form) yang telah dilengkapkan terlebih awal.

Selain, memakai sungkup muka pada setiap masa; melakukan penjarakan fizikal; membawa payung dan air yang mencukupi; dan mematuhi semua arahan petugas-petugas di pusat vaksinasi.

“Di samping itu, setiap remaja juga perlu mengisytiharkan kepada kakitangan kesihatan di pusat-pusat vaksinasi bahawa kod BruHealth mereka adalah berwarna hijau atau kuning; tidak mengalami simptom serupa flu; tidak dikenakan Perintah Kuarantin atau Notis Pengasingan Diri,” jelas Yang Berhormat Dato.

Beliau turut menambah bahawa bagi mereka yang baru sembuh daripada COVID-19, hendaklah memastikan tarikh vaksinasi mereka tidak kurang dari empat minggu dari tarikh mereka telah disahkan sembuh.