Paul muncul juara Chess Blitz 2021

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 25 JAN – Paul Cawte muncul juara dalam kategori terbuka Chess Blitz Tahun Baharu 2021 anjuran Persekutuan Catur Brunei setelah mengumpulkan 8.5 mata yang diadakan di Pusat Catur Brunei Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah baru-baru ini.

Sementara Eko Handoko menduduki tempat kedua dengan mengumpul 8 mata dan Israel Candelario meraih tempat ketiga dengan 6.5 mata diikuti dengan Haji Kipli, Pengiran Abdul Rahman dan Neville Blackie masing-masing melengkapkan kedudukan enam teratas dalam pertandingan tersebut.

Yap Choow Tun muncul juara bagi kategori 50 tahun ke atas, diikuti oleh Emran dan Haji Nassir meraih tempat kedua dan ketiga.

Sementara itu bagi kategori bawah 20 tahun, Zahirul Haq muncul sebagai juara, Awangku Nazwan sebagai naib juara dan diikuti dengan Hazim Safwan di tempat ketiga.

Chan Yu Heng mengungguli bagi kategori bawah 16 tahun dengan Vian Loh Kar Zhou menduduki tempat kedua dan Woo Kui Weng mendapat tempat ketiga.

Sementara pertandingan bagi kategori bawah-14 tahun dimenangi oleh Awangku Ayyub diikuti oleh Howard Wee di tempat kedua dan Eyshal binti Bahrin di tempat ketiga.

Bagi kategori bawah 12 tahun pula, Harrod Wee merangkul tempat pertama sementara Ainul Mardhiah menduduki tempat kedua. Persekutuan Catur Brunei berharap dengan mengadakan pertandingan tersebut ia dapat membantu meningkatkan pemikiran strategik di kalangan pemain muda.

Antara peserta yang menyertai pertandingan catur tersebut. – Gambar serahan Persekutuan Catur Brunei