Paulinho tinggalkan kelab Guangzhou FC

SHANGHAI, 21 JUN – Bintang Brazil, Paulinho meninggalkan Guangzhou FC dengan persetujuan bersama selepas bintang tersebut gagal untuk kembali bagi permulaan musim Liga Super China.

Bekas pemain tengah Barcelona, yang dianggap sebagai pemain luar terbaik dalam sejarah Liga Super China, meninggalkan kelab kendalian Fabio Cannavaro setelah membuat 176 penampilan dan menjaringkan 74 gol sepanjang dua musim yang gemilang di Guangzhou.

Pemain itu terlepas aksi pembukaan musim pada April setelah tidak dapat kembali disebabkan oleh sekatan keperluan koronavirus yang ketat dilaksanakan oleh kerajaan China dan kini terkandas di negara asalnya, Brazil.

“Setelah mengadakan rundingan, kelab kami dan Paulinho secara rasmi menamatkan kontrak seperti mana yang tercatat dalam perjanjian,” menurut kenyataan dikeluarkan oleh Guangzhou FC lewat kelmarin.

Paulinho, 32, menyertai Guangzhou dari Tottenham Hotspur pada 2015 dan persembahan mantap di Liga Super China telah membuatkan Barcelona membayar sebanyak 40 juta euro untuk mendapatkan khidmat pemain tersebut dua tahun kemudian.

Dia menghabiskan semusim bersama gergasi Sepanyol sebelum pulang ke Guangzhou. Dia berjaya menjuarai piala Liga Juara-Juara Asia, tiga kejuaraan liga dan satu Piala FA bersama kelab. – AFP

Aksi bintang Brazil Paulinho semasa bermain di Liga Super China bersama pasukan Guangzho FC. – AFP