Friday, September 30, 2022
23.3 C
Brunei

Paus sakit ditemui, kembali ke perairan lebih dalam

-

ATHENS – Seekor ikan paus muda yang sakit ditemui berhampiran pantai Athens dalam penampakan yang jarang ditemui, telah kembali ke perairan lebih dalam selepas menerima perubatan, kata pegawai Greece kelmarin.

Paus jantan spesies Cuvier kini berenang berhampiran pulau selatan Salamis, timbalan menteri alam sekitar, Georgios Amyras memberitahu TV ERT, sambil menambah bahawa keadaannya kekal tidak menentu.

Paus yang kelihatan seperti ikan lumba-lumba, yang biasanya hidup di perairan lebih daripada 1,000 meter dalam, pertama kali dikesan berhampiran pantai Athens pada Khamis lalu.

Jumaat lalu, pakar hidupan liar dan penyelamat dikerah selepas ia sampai di pinggiran pantai popular di pinggir bandar Athens, Palio Faliro.

Paus itu telah dihidratkan dan diberi antibiotik, selepas beberapa jam ia diiringi ke laut lepas pada Jumaat lalu, kata Amyras.

Para penyelamat dan pakar menyelamatkan seekor ikan paus kecil yang terdampar di pantai di pinggir bandar Athens. – AFP

“Ini adalah haiwan laut dalam, lebih lama ia tinggal di perairan cetek, lebih besar kerosakan kepada kesihatannya,” katanya.

Paus berparuh Cuvier boleh menyelam sehingga 4,000 meter dan biasanya membesar sehingga tujuh meter panjang.

Natascha Komninou, seorang profesor di Universiti Thessaloniki dan ketua pusat menyelamat, Arion cetacean, memberitahu Skai TV ikan paus itu mengalami kecederaan teruk di rahang bawah dan ujian darah menunjukkan ia mengalami anemia.

“Dengan kecederaan yang begitu besar, keadaan menjadi sukar,” katanya.

Paus itu sering menjadi mangsa kipas kapal, tetapi mereka juga sangat sensitif terhadap ‘pencemaran bunyi’ daripada aktiviti manusia, tambah Komninou.

Alexandros Frantzis, ahli biologi marin di Institut Pelagos, minggu ini berkata ikan paus itu mungkin menjadi keliru kerana penyelidikan seismik yang berterusan untuk hidrokarbon di Teluk Kyparissia di barat Greece, salah satu habitat utama mamalia.

“Ia adalah salah satu daripada empat habitat paling penting di dunia untuk haiwan ini.”

“Kami memusnahkan rumah mereka untuk hidrokarbon,” kata Frantzis kepada ERT.

Walaupun penampakan ikan paus hidup adalah sangat luar biasa di Athens, bangkai ikan paus kadang-kadang hanyut, terutamanya di pulau-pulau Greece.

Seekor paus paruh Cuvier yang mati ditemui di sebuah pulau kecil berhampiran Crete pada 2016 dan seekor lagi ditemui di pulau Naxos pada tahun berikutnya. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -