Saturday, January 28, 2023
23.2 C
Brunei

-

PAVB sapu 15 pingat

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 DIS – Persatuan Atlet Veteran Brunei (PAVB) telah mengharumkan nama negara selepas merangkul 15 pingat termasuk tiga emas, tujuh perak dan lima gangsa dalam Kejohanan Olahraga Masters Antarabangsa Kuala Lumpur 2022 di Stadium Universiti Malaya, Kuala Lumpur, Malaysia, baru-baru ini.

Atlet veteran Brunei, Haji Ariffin bin Abdullah mengungguli dengan dua emas dalam acara lompat jauh dan lompat kijang, satu perak dalam acara 200 meter (m) dan satu gangsa dalam acara 400m.

Emas ketiga telah dimenangi oleh Marznimurney bin Abdullah dalam acara larian 3,000m. Beliau juga mendapat dua pingat perak dalam acara 800m dan 1,500m serta satu gangsa dalam acara 400m.

Atlet wanita, Hajah Mariah Haji Metussin mendapat dua pingat perak dalam acara lontar peluru dan lempar cakera serta satu gangsa dalam acara rejam lembing.

Manakala Haji Safri/Tiang bin Haji Mudin mendapat pingat perak dalam acara lompat jauh dan satu gangsa dalam acara lompat kijang.

Atlet veteran Brunei bergambar bersama pingat yang dimenangi mereka. – Gambar serahan PAVB

Seterusnya, Siti Diah binti Jani mendapat pingat gangsa dalam acara rejam lembing.

Sementara itu, Pengiran Amir Isa bin Pengiran Sabtu memenangi pingat perak dalam acara lompat jauh.

Sebelum itu, pingat pertama negara telah dimenangi oleh Hajah Mariah yang mendapat perak dalam acara lontar peluru.

PAVB telah menghantar 14 atlet veteran kebangsaan untuk acara kali ini, yang mempertandingkan 34 acara trek dan balapan.

Kejohanan tersebut telah dianjurkan oleh Persatuan Olahraga Masters Malaysia (MMAA) dengan kerjasama Kementerian Belia dan Sukan, Malaysia.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -