Pawagam terbuka Greece, keajaiban menonton di bawah cahaya bulan

ATHENS, GREECE – Ia seperti taman-taman yang mempesonakan dan menenangkan yang tersembunyi di pedalaman kota yang membuka pintu mereka hanya beberapa bulan setiap tahun.

Taman ini berbeza dengan taman-taman yang lain, ia mempunyai pawagam terbuka di Greece, di mana anda dapat menikmati dengan menonton filem di bawah cahaya bulan dengan beraromakan bunga serta hidangan seperti minuman, makanan ringan disediakan setelah dilanda COVID-19 yang menyebabkannya ditutup sebagai langkah mencegah daripada penularan wabak itu.

Setelah diumumkan pembukaan semula di sebahagian negara, pawa-gam terbuka mula beroperasi pada 1 Jun, sebulan lewat berbanding dengan pembukaan semula perniagaan-perniagaan yang lain dan dengan sekatan yang ketat dikeluarkan seperti tempat duduk lebih sedikit atau terhad dan tidak ada selang waktu, di mana kedua-keduanya sangat menjejaskan pendapatan mereka.

Perniagaan setakat ini kelihatan agak perlahan, kerana bahaya operasi utama syarikat ini walaupun di Greece yang kelihatan baik dengan langit yang cerah, namun kadang-kadang hujan.

“Hujan turun selama tiga hari,” kata pengendali projektor, Pavlos Lepeniotis, ketika hujan pada waktu petang telah merendam tempat-tempat duduk yang diberi penjarakan fizikal dan kadang-kadang kucing akan berteduh di tempat itu juga.

Pelakon Anthony Quinn ditayangkan di pawagam di La Strada, sebuah filem drama Itali 1954 yang diarahkan oleh Federico Fellini di pawagam Zephyros, pada hari pertama ia dibuka semula selepas kelonggaran sekatan di Greece. – AP
Christina Tsouta membersihkan projektor lama di pawagam terbuka Zephyros yang menayangkan filem dari beberapa dekad yang lalu. Pawagam-pawagam terbuka di Greece memberikan penonton peluang untuk menyaksikan filem di bawah cahaya bulan yang beraroma bunga dengan minuman dan makanan ringan. – AP
Pengendali projektor, Pavlos Lepeniotis dan isterinya, Christina Tsouta, meletakkan poster untuk filem yang akan datang di luar pawagam terbuka Zephyro. – AP
Christina Tsouta, memotong daun ketika pengendali projektor, Pavlos Lepeniotis memegang tangga di pawagam terbuka Zephyros, Athens. – AP

“Kami mempunyai dua orang pelanggan di setiap pertunjukan,” katanya.

“Namun, mereka menikmati menonton filem di sisi dan mengucapkan terima kasih setelah itu. Kami tidak pernah menutup pawagam ini sepanjang musim panas dan kami suka, kami bersenang-senang di sini.”

Lepeniotis bekerja di pawagam Zephyros di daerah Petralona, Athens, yang dibina pada tahun 1933.

Ia dipenuhi dengan poster untuk memaparkan filem yang ditayangkan sekitar tahun 1950an, 60an dan 70an. Sekatan kesihatan memaksa pawagam untuk mengurangkan separuh tempat duduk di pawagam, dengan 120 tempat duduk sahaja dibenarkan daripada 250 tempat duduk yang biasanya di pawagam Zephyros dengan meja logam bulat untuk para pengunjung pawagam sebagai kemudahan meletakkan hidangan seperti minuman mereka.

“Pada mulanya mereka meminta kami untuk tidak meletakkan sepasang tempat duduk yang berdekatan. Tetapi bagaimana pula untuk yang datang ke pawagam sebagai pasangan?” Kata Lepeniotis.

Pengusaha pawagam menjangkakan pendapatannya menurun hingga 40 peratus kerana sekatan perintah berkurung tersebut. Dan itu bukan juga hanya disebabkan wang.

Greece, mengeluarkan perintah berkurung dengan cepat setelah menghadapi lebih dari 2,930 yang disahkan dijangkiti COVID-19 dan menerima 180 kes kematian, menurut data kerajaan.

Di bawah kelonggaran penutupan perintah berkurung negara secara beransur-ansur, restoran dapat kembali semula menerima pelanggan di dalam restoran mulai Sabtu lalu dan kafe-kafe Internet juga kini kembali dibuka semula pada hari Isnin lepas.

Beberapa pusat perniagaan yang lain seperti muzium juga kini kembali dibuka semula. Konsert dan persembahan awam lain juga akan kembali dijalankan semula pada 1 Julai. Tetapi belum ada tarikh dikeluarkan untuk pembukaan semula pawagam tertutup. Di seluruh Kesatuan Eropah, para pegawai mahu sekatan sempadan untuk warga EU ditarik semula pada akhir bulan Jun.

Sotiris Riggos, pemilik panggung wayang terbuka Panathinea di daerah Neapoli, mengatakan dia dapat melihat perniagaannya bertambah baik sekarang dan pengusaha mempunyai garis panduan yang diberikan oleh kerajaan dan pengurangan cukai penjualan juga diberikan.

Panathinea menggunakan 140 tempat duduk dari 230 tempat duduk asalnya. “Perkara tidak terlihat suram seperti tiga minggu yang lalu,” kata-nya. “Orang mahu pergi ke pawagam.” – AP