Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Pawpaw tanaman eksotik yang lazat

  Jika awda mencari suatu tanaman yang jarang ditanam namun mudah dibiakkan dengan rasa eksotik yang lazat, awda mungkin mahu mengenali Asimina triloba atau juga dikenali sebagai pokok pawpaw.

  Juga dikenali sebagai Hoosier banana, poor man’s banana dan false banana, pokok buah yang kurang dikenali ini akan membawa awda ke iklim tropika, dengan daun-daun hijau gelap yang panjang dan lebar sebesar 12×5 inci yang melambai-lambai ditiup angin.

  Namun sebenarnya, pawpaw adalah spesies asli Amerika Utara.

  Tumbuh secara semula jadi dari selatan Ontario dan Michigan ke timur New York barat dan selatan hingga Texas dan Florida, pawpaw adalah tumbuhan yang kuat dalam zon pertanian 4-8 atau 5-9, bergantung kepada jenisnya.

  Pokok-pokok kecil berbentuk piramid ini mencapai ketinggian kira-kira 25 kaki, sukakan kelembapan dan tahan cuaca amat sejuk.

  Imej disediakan oleh Jabatan Pemuliharaan Missouri pada 17 April 2010 menunjukkan bunga pokok pawpaw. Bunganya mempunyai bau yang mengingatkan kita kepada anggur peram. – Gambar AP
  Imej pada Julai 1991 dari Jabatan Pemuliharaan Missouri menunjukkan beberapa biji buah pawpaw. Buah eksotik itu mempunyai rasa seperti pisang. – Gambar AP
  Pokok paw-paw. – Gambar AP

  Bunga berwarna marun yang berbau aneh akan mengingatkan awda kepada anggur yang diperam menutupi ranting-ranting pada musim bunga, diikuti oleh gugusan-gugusan buah yang berat dengan panjang antara tiga hingga lima inci seakan buah mangga.

  Pada musim luruh, warna kuning atau emas yang cerah pada daun-daunnya akan menceriakan landskap awda. Dan rusa cenderung menghindarinya.

  Pokok pawpaw adalah tumbuhan buah yang memerlukan penjagaan yang sangat minimum.

  Pilih tempat bercahaya matahari hingga separa redup yang menawarkan perlindungan daripada angin dan tanamlah di tanah yang mempunyai saliran baik, keasidan sedikit dengan pH antara 5.5 dan 5.7.

  Berikan air secara berkala pada pokok muda selama satu atau dua tahun hingga ia kuat, dan gunakan baja 20-20-20 sekali sebulan pada bulan April, Mei dan Jun sahaja.

  Perihal penjagaan, satu-satunya perkara yang perlu awda lakukan adalah membuang anak pokok yang tumbuh di sekeliling pangkal pokok. Pawpaw tidak menjalar tetapi akan membentuk semak belukar jika tidak diawasi.

  Dalam kebanyakan kes, awda perlu menanam dua varieti pawpaw yang berbeza untuk memastikan pendebungaan silang dan hasil buah.

  Cari variasi pawpaw yang ditanam melalui okulasi dan mempunyai nama seperti Davis, Mary Foos Johnson, Overleese, Sweet Alice dan Taylor, yang akan menghasilkan buah dalam beberapa tahun, berbeza dengan pokok yang ditanam dari biji, yang boleh mengambil masa antara enam hingga 10 tahun untuk berbuah. Bunga matahari adalah satu-satunya varieti mandiri-berkacukan yang jarang, yang pada teori seharusnya berbuah jika ditanam solo tetapi lebih terjamin jika dipasangkan.

  Elakkan membeli pokok yang dijual dalam bekas dan dikemas dengan akar di dalamnya, kerana ia dapat merosakkan akar tunggal pawpaw dan mempengaruhi keupayaannya untuk menyerap air dengan berkesan.

  Petik buah-buahan pada hujung musim panas ketika buah-buah tersebut lembut disentuh dan mudah ditanggalkan.

  Untuk mengelakkan burung dan haiwan lain yang cuba mencuri buah yang matang sempurna, awda boleh memetiknya awal sedikit sebelum benar-benar matang, dan bahagian terakhir akan matang dalam masa yang singkat.

  Tetapi pawpaw masih keras jika dipetik terlalu awal, tidak akan matang sepenuhnya setelah dipetik dari pokok.

  Ada yang mendakwa bahawa pawpaw mempunyai rasa seperti pisang; yang lain mengatakan rasanya lebih seperti betik.

  Walau bagaimanapun, buah-buahan yang kaya dengan nutrisi ini, yang lembut dan berkrim, kaya dengan vitamin, mineral dan asid amino, boleh dimakan mentah atau digunakan dalam sebarang resipi yang memerlukan pisang, seperti puding, jus buah, mufin, kek dan roti.

  Hanya buang kulit tebal dan biji buah, kerana ia mengandungi bahan toksik.

  Jika awda ingin mencuba pawpaw tetapi belum bersedia untuk menanamnya sendiri, awda mungkin tiada peluang.

  Buah yang mudah rosak ini hanya tahan beberapa hari sahaja, menjadikannya mustahil untuk perjalanan jauh, maka awda mungkin tidak akan menemuinya di pasaran tempatan awda.

  Satu-satunya cara untuk merasanya adalah dengan menanamnya sendiri. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Iran ketatkan kawalan ke atas sekolah antarabangsa

  TEHRAN, 4 OKT - Ia merupakan permulaan penggal baharu di Iran tetapi tahun ini ia menyayat hati bagi pelajar di sekolah antarabangsa selepas keputusan...