Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  Payung buatan tangan makin laris di Jepun

  TOKYO – Salah sebuah kedai payung buatan tangan terakhir di Tokyo telah mengharungi pelbagai cabaran dan kini berkembang maju hasil permintaan yang meningkat untuk payung apabila musim panas Jepun semakin panas, termasuk permintaan yang semakin meningkat daripada kaum lelaki.

  “Awda akan berasa sejuk di bawah payung… Sebaik sahaja awda menggunakannya, awda tidak boleh melepaskannya,” janji Hiroyuki Komiya, pemilik Komiya Shoten, pada hari yang panas terik baru-baru ini.

  Datuk berusia 54 tahun itu memulakan perniagaan itu sejak 93 tahun lalu.

  Ia pernah menjadi salah satu daripada 70 kedai yang menjual payung buatan tangan di Nihonbashi, kawasan yang pernah menjadi pusat bandar Tokyo lama.

  Kini hanya Komiya Shoten dan segelintir yang lain kekal di seluruh bandar, disingkirkan daripada perniagaan oleh produk plastik buatan China murah yang dijual di setiap kedai serbaneka.

  Pekerja membuat payung untuk Komiya Shoten, syarikat yang membuat payung buatan tangan di kawasan Higashi-Nihombashi, Tokyo. – Gambar AFP
  Payung tradisional khas era Meiji dibuat daripada sutera dipamerkan di Komiya Shoten. – Gambar AFP
  Hiroyuki Komiya, pemilik Komiya Shoten, bercakap mengenai produknya dalam kedai di kawasan Higashi-Nihombashi, Tokyo. – Gambar AFP
  Gambar AFP

  Tidak seperti produk saingan buatan besar-besaran ini, Komiya Shoten menggunakan tekstil berkualiti yang dibuat di Jepun. Payung-payung itu dibuat dengan tangan oleh pekerja kraf dalaman dengan teknik yang digunakan sejak era Meiji Jepun (1868-1912).

  “Awda memerlukan sekurang-kurangnya lima atau enam tahun untuk menguasai pembuatan payung,” kata pekerja Ikko Tanaka, sambil memasang kain warna biru tua itu dengan berhati-hati pada rusuk payung gentian karbon.

  Tetapi produk mereka juga menggunakan teknologi moden, melapik fabrik dengan bahan yang menyekat cahaya hampir 100 peratus.

  Payung tersebut bertahan lebih lama tetapi tidak murah, berharga beberapa ratus dolar.

  Kertas dan minyak

  Secara tradisinya payung Jepun diperbuat daripada kayu, buluh dan kertas yang dipanggil washi disalut dengan minyak untuk bertahan daripada hujan lebat yang kerap dialami di Jepun, dan mengambil masa berminggu-minggu untuk membuatnya.

  Tetapi import payung Barat – seperti yang kita kenali hari ini – bermula pada 1859 selepas negara itu menamatkan dasar pengasingan berusia 220 tahun, menurut Persatuan Promosi Payung Jepun.

  Payung buatan Barat adalah aksesori fesyen yang mahal tetapi ia tersebar di seluruh Jepun pada zaman Meiji apabila pembuat tempatan melihat jurang dalam pasaran.

  Datuk Komiya adalah salah seorang daripada mereka, yang berpindah ke Tokyo untuk menjadi seorang tukang dan memulakan syarikat itu pada tahun 1930.

  “Setiap orang yang ingin menjadi bergaya mengimpikan untuk memilikinya,” kata cucunya.

  Terpesona

  Tetapi perniagaan itu memuncak pada akhir 1960an apabila saingan yang lebih murah mula membanjiri dari negara Asia yang lain.

  Banyak pembuat Jepun gulung tikar dan Komiya Shoten juga hampir jatuh muflis.

  “Awda boleh membeli payung plastik pada harga 500 yen atau 100 yen. Kami menjual payung kami pada harga 20,000 yen. Kami tidak mampu bersaing.”

  Walau bagaimanapun, perniagaan keluarga itu berjaya menemui kepakaran dalam membuat payung ‘mewah’, membangunkan laman web yang moden dan kehadiran media sosial yang mempromosi kemahiran mereka.

  Perniagaan itu mula berubah 10 tahun lalu dan produk mereka diiktiraf secara rasmi sebagai kraf tradisional oleh kerajaan Tokyo pada 2018.

  Dan walaupun jumlahnya kecil dengan kurang daripada 10 pekerja kraf, jualan semakin meningkat, termasuk payung.

  “Kami mengalami musim panas yang terik, mungkin disebabkan pemanasan global dan semakin ramai orang menggunakan payung untuk melindungi daripada cuaca sejuk,” kata Komiya.

  “Sementara itu, jumlah pelanggan lelaki juga telah meningkat dengan ketara,” katanya. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...