Thursday, November 30, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  PBB, AU ancar latihan polis bersama

  MOGADISHU, 19 Julai – Misi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Kesatuan Afrika di Somalia kelmarin melancarkan program latihan bersama bagi pegawai polis dari Puntland dan Galmudug untuk menjalankan rondaan bersama di Galkayo, sebagai sebahagian daripada perjanjian gencatan senjata.

  Misi Bantuan PBB di Somalia (UNSOM) dan Misi Kesatuan Afrika di Somalia (AMISOM) berkata para pelatih juga akan menyokong inisiatif yang berterusan untuk memulihkan kestabilan dan kedaulatan undang-undang, dan juga bertindak sebagai titik fokus untuk membangun kembali keyakinan dan kedamaian di Galkayo.

  “Latihan ini bertujuan untuk mempromosikan kepercayaan kepada Galkayo, dengan menyediakan sekumpulan pegawai polis terpilih untuk menubuhkan dan melaksanakan rondaan polisi bersama di Galkayo, di bawah komando yang sama,” kata Komisaris UNSOM Polis di Somalia Christoph Buik dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di Mogadishu .

  Para pelatih juga akan menyokong inisiatif yang berterusan untuk memulihkan kestabilan dan kedaulatan undang-undang, dan juga bertindak sebagai titik fokus untuk membina semula keyakinan dan keamanan di Galkayo.

  Latihan ini berlangsung di bawah naungan Perjanjian Gencatan senjata Galkayo yang ditandatangani pada 1 Januari oleh Presiden Puntland dan Galmudug.

  Di bawah perjanjian ini, pasukan rondaan dari kedua-dua negeri akan dilatih untuk membantu menguatkuasakan pemberhentian permusuhan antara kedua-dua pentadbiran. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia buat permohonan maaf kepada mangsa thalidomide

  SYDNEY, 29 NOV - Australia hari ini mengeluarkan permohonan maaf kepada mangsa yang terselamat daripada skandal ubat thalidomide, yang disifatkan oleh Perdana Menteri, Anthony...