PBB: Iran bina loji nuklear baharu

BERLIN, 28 OKT – Pemeriksa dari agensi pengawas nuklear Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengesahkan Iran telah mula membina sebuah loji pemasangan alat emparan bawah tanah baharu selepas loji sebelumnya meletup dalam serangan sabotaj pada musim panas, beritahu ketua agensi kepada The Associated Press semalam.

Iran juga menyimpan stok uranium dalam jumlah besar, namun nampaknya tidak memiliki jumlah yang cukup untuk menghasilkan senjata, beritahu Rafael Grossi, ketua pengarah Agensi Tenaga Nuklear Antarabangsa, kepada AP dalam satu temu bual di Berlin.

Berikutan letupan di tapak nuklear Natanz pada Julai, Tehran berkata ia akan membina struktur baharu yang lebih kukuh di pergunungan sekitar kawasan tersebut.

Gambar satelit Natanz yang dianalisis oleh pakar masih belum menunjukkan sebarang tanda-tanda penggalian di tapak di tengah wilayah Isfahan di Iran.

“Mereka telah memulakan pembinaan tetapi ia belum siap,” kata Grossi. “Ia adalah proses lama.” Beliau enggan memberikan butir lanjut, berkata ia adalah ‘maklumat sulit.’ Misi Iran ke PBB tidak membalas permintaan untuk memberikan komen.

Ali Akbar Salehi, ketua jabatan nuklear Iran, pada bulan lalu memberitahu televisyen loji yang musnah sedang diganti dengan satu struktur ‘di tengah pergunungan sekitar Natanz.’ – AP

Rafael Mariano Grossi, Ketua Pengarah Agensi Tenaga Nuklear Antarabangsa (IAEA), bercakap semasa sidang akhbar sebagai sebahagian daripada mesyuarat dengan Menteri Luar Jerman Heiko Maas di Berlin, Jerman. – AP