Saturday, December 10, 2022
22 C
Brunei

-

PBB seru tingkatkan dana iklim

PARIS, 3 NOV – PBB memberi amaran hari ini, kesan perubahan iklim yang melanda negara-negara yang terdedah telah mengancam untuk mengatasi usaha menyesuaikan diri dengan pemanasan global, dengan bantuan pembiayaan antarabangsa lebih rendah 10 kali ganda daripada yang diperlukan.

Banyak ekonomi negara yang sedang membangun pesat kurang dipersalahkan disebabkan gas bahan api fosil yang mencetuskan pemanasan global, juga antara yang paling terdedah kepada kesan iklim, seperti kemarau yang semakin teruk, banjir dan taufan.

Pembiayaan untuk membantu mereka menyesuaikan diri dengan mempercepatkan impak dan membendung pelepasan adalah salah satu isu paling sukar dalam rundingan iklim PBB, yang akan memulakan pusingan terbaharu mereka di Mesir pada Ahad.

Negara-negara yang kaya telah gagal memberikan semua AS$100 bilion yang dijanjikan setahun kepada negara membangun, yang mencecah hanya AS$83 bilion pada 2020.

Hanya sebahagian daripada AS$29 bilion adalah untuk penyesuaian, yang mana Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNEP) memberi amaran dalam laporan baharu adalah lima hingga 10 kali lebih rendah daripada keperluan yang dianggarkan.

“Perubahan iklim memberi kesan kepada manusia, seperti yang kita lihat sepanjang 2022, paling ketara adalah banjir yang menyebabkan sebahagian besar Pakistan di banjiri,” kata Inger Andersen, Pengarah Eksekutif UNEP.

“Dunia mesti segera mengurangkan pelepasan gas rumah hijau untuk mengehadkan kesan perubahan iklim. Tetapi kita juga mesti meningkatkan usaha dengan segera bagi menyesuaikan diri dengan kesan yang sedia ada dan yang akan datang.” – AFP

Gambar fail menunjukkan orang ramai melalui jalan yang dibanjiri air di Bayelsa, Nigeria. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China terima pesawat domestik pertama

BEIJING, 9 DIS – Sebuah syarikat penerbangan China hari ini menjadi pelanggan pertama yang menerima tempahan pesawat udara jarak jauh yang dikeluarkan oleh pengeluar...

Tindakan China dialu-alukan

- Advertisment -