Wednesday, October 4, 2023
23 C
Brunei

  -

  PBB: Situasi Sri Lanka masih rapuh

  NEW DELHI, 13 SEPT – Seorang pegawai kanan hak asasi manusia Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) menyifatkan situasi semasa Sri Lanka sebagai masih “rapuh” dan menggesa kerajaan menggalakkan perdamaian nasional ketika negara itu cuba mengatasi krisis kewangannya.

  Pemangku Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia PBB, Nada Al Nashif menyuarakan kebimbangan terhadap penahanan pemimpin dan individu yang menyertai protes menggulingkan pentadbiran terdahulu sejak beberapa minggu kebelakangan ini.

  Pertukaran kerajaan Sri Lanka pada Julai telah dicapai dengan “cara yang disifatkan sebahagian besarnya aman dan berdasarkan perlembagaan, tetapi situasi politik kekal rapuh dan keadaan ekonomi tidak stabil,” katanya kepada Majlis Hak Asasi Manusia Sesi ke-51 di Geneva kelmarin.

  Kerajaan baharu Sri Lanka harus “merebut peluang yang ditawarkan bagi mengubah keadaan” dan menggalakkan perdamaian nasional, kata Nashif.

  Beliau menegaskan bahawa sejak berakhirnya perang saudara di Sri Lanka pada 13 tahun lalu, berpuluh-puluh ribu mangsa yang terselamat dan keluarga mereka terus mencari keadilan dan cuba menjejaki lokasi orang yang mereka sayangi.

  “Ketiadaan hukuman kekal sebagai penghalang utama kepada kedaulatan undang-undang, perdamaian dan keamanan dan pembangunan mampan di Sri Lanka. 

  “Oleh kerana mereka yang bersalah tidak dihukum, mereka terus melakukan pelanggaran terhadap hak asasi manusia, serta mewujudkan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa, di samping menyumbang kepada krisis ekonomi sekarang,” kata Nashif.

  Pegawai PBB itu berkata inflasi di negara itu kini berada pada tahap 66.7 peratus dan dianggarkan 6.3 juta orang mengalami krisis makanan.

  Sementara itu, Menteri Luar Sri Lanka Ali Sabry, ketika berucap pada majlis di Geneva, berkata kerajaan peka terhadap kesusahan sosioekonomi yang dihadapi rakyat dan telah memulakan langkah untuk memastikan kesejahteraan mereka, menurut satu kenyataan PBB. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  24 mati dalam tempoh 24 jam di India

  NEW DELHI, 3 Oktober - Sekurang-kurangnya 24 pesakit, separuh daripadanya anak damit baru lahir telah meninggal dunia dalam tempoh 24 jam lepas di sebuah...