Monday, May 20, 2024
30.8 C
Brunei

  -

  PBB ulangi sokongan penyelesaian konflik Israel-Palestin

  NEW YORK, 21 JULAI – Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres mengulangi sokongannya terhadap penyelesaian dua negara bagi konflik Israel-Palestin semasa pertemuan dengan Presiden Israel, Isaac Herzog kelmarin.

  Herzog bertemu dengan Guterres di New York sebagai sebahagian daripada lawatannya ke AS, menurut agensi Anadolu.

  Guterres menekankan keperluan untuk menghindari daripada sebarang tindakan yang boleh menjejaskan penyelesaian dua negara, menurut jurucakapnya, Stephane Dujarric dalam satu kenyataan.

  Beliau mengutuk semua tindakan keganasan dan menyatakan bahawa operasi menentang keganasan mesti dibuat dengan sepenuhnya menghormati undang-undang kemanusiaan antarabangsa dan undang-undang hak asasi manusia antarabangsa, menurut kenyataan itu.

  Setiausaha Agung juga mengutuk sebarang bentuk antisemitisme.

  Ketegangan semakin memuncak di Tebing Barat yang diduduki sejak beberapa bulan kebelakangan ini di tengah-tengah serangan berulang Israel ke atas bandar-bandar Palestin. – Bernama

  Guterres bercakap kepada media semasa lawatan ke pejabat PBB di ibu negara Nairobi, Kenya pada 3 Mei. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  17,000 warga emas di Jepun meninggal dunia sendirian di rumah

  TOKYO, 19 MEI - Satu tinjauan terkini oleh Agensi Polis Kebangsaan Jepun (NPA) menunjukkan bahawa 17,034 warga emas yang tinggal bersendirian telah meninggal dunia...