Sunday, January 29, 2023
23 C
Brunei

-

PBMP laksana kerja penyelidikan kualiti air

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 9 JAN – Pihak Berkuasa Maritim dan Pelabuhan Negara Brunei Darussalam (PBMP) dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini, ingin memaklumkan kepada para pelaut bahawa kerja-kerja penyelidikan kualiti air dan batu karang serta penyelenggaraan Acoustic Doppler Current Profiler (ADCP) dan Stesen Pengawasan Total Suspended Solids (TSS) telah bermula pada 1 Januari hingga 31 Disember 2023 di perairan persekitaran Pulau Muara Besar, perairan Pelabuhan Muara.

Operasi tersebut akan dilaksanakan oleh DHI Water and Environment (B) Sdn Bhd dan akan menyebabkan pembatasan kepada keselamatan pelayaran.

PBMP menyatakan lagi bahawa aktiviti yang dilaksanakan adalah pengambilan contoh air dari kapal menggunakan horizontal water sampler dan rakaman data in situ menggunakan Water Quality Sonde (WQS), penyelenggaraan dan pembaikan ADCP melalui penyelaman skuba serta penyelenggaraan dan pembaikan pengawasan TSS WQS di kemudahan akuakultur.

Oleh itu, kawasan berbahaya adalah tempat keberadaan kapal penyelidik di kawasan yang terlibat dan para pelaut juga dikehendaki untuk menjauhi diri kira-kira 20 meter dari kapal yang melaksanakan kerja-kerja penyelidikan. Kapal akan mempamerkan bendera berwarna biru dan putih (diver down flag) yang menunjukkan aktiviti menyelam dan para pelaut hendaklah menjauhi diri pada jarak 92 meter atau 300 kaki serta mengemudi secara perlahan apabila menghampiri kapal berkenaan.

Sekiranya berlaku sebarang bahaya, kapal akan membunyikan semboyan, dan akan mempamerkan bendera penyelidikan semasa kerja-kerja penyelidikan. Para pelaut juga dikehendaki untuk menjauhi diri dari zon aktiviti serta dinasihatkan untuk mengemudi dengan lebih berhati-hati apabila berada di kawasan berhampiran. Pihak DHI Water and Environment akan sentiasa memantau perjalanan operasi dan sekiranya orang ramai memerlukan sebarang penjelasan bolehlah menghubungi 8768809.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -