PDI adakan kunjungan muhibah ke rumah panjang

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 31 MAC – Pusat Dakwah Islamiah (PDI) melalui Bahagian Pengembangan Dakwah (Dakwah Khas), Bahagian Pembangunan Mualaf (Tarbiyah Mualaf) dan Bahagian Perancangan Kajian dan Penerbitan (Perpustakaan) telah mengadakan kunjungan muhibah ke kawasan pedalaman di Daerah Belait, hari ini.

Program yang diadakan di Rumah Panjang Teraja dan Rumah Panjang Mendaram Besar itu bertujuan untuk mengeratkan lagi silaturahim antara pegawai-pegawai PDI dan mualaf serta penghuni rumah panjang berkenaan.

Rombongan tersebut diketuai oleh Pemangku Ketua Pengembangan Dakwah, PDI, Pengiran Haji Jufri bin Pengiran Haji Hidop. Turut hadir ialah Ketua Pejabat Unit Dakwah Daerah Belait, Dayang Zikrinaidah binti Haji Mat Dikir dan beberapa orang pegawai serta kakitangan PDI.

Sementara itu, pengisian program termasuk meletakkan Sudut Bacaan Buku PDI dan mengedarkan poster Tarbiyah Amalan di bulan Ramadan, hasil kolaborasi bersama Bahagian Kajian dan Penerbitan, PDI, kepada penghuni rumah panjang agar memudahkan mereka untuk mendalami ilmu-ilmu agama serta mempersiapkan diri menjelang bulan Ramadan.

Antara objektif sudut bacaan buku PDI itu adalah bagi melahirkan masyarakat yang celik ilmu dan berwawasan dalam segenap lapangan, menanamkan minat membaca dalam kalangan kanak-kanak, belia serta warga emas saudara baharu dan melazimkan budaya membaca dalam kalangan penghuni rumah-rumah panjang di negara ini.

Gambar ramai di sudut bacaan di salah satu rumah panjang yang dikunjungi. – Gambar serahan PDI