PDI bantu saudara baharu

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 APRIL – Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) melalui Pusat Dakwah Islamiah (PDI) dengan kerjasama Persatuan Nurul Islam (PNI) telah meneruskan lagi acara berkebajikan melalui Projek Fathul Barakah 1.0, baru-baru ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan KHEU, Sebanyak 410 buah keluarga mualaf yang kurang berkemampuan di keempat-empat daerah menerima bantuan keperluan harian berupa makanan asasi hasil daripada sumbangan orang ramai melalui projek berkenaan yang telah diadakan selama dua hari pada 11 dan 12 April lalu secara pandu lalu.

Penyampaian bantuan di kawasan Daerah Brunei dan Muara dijalankan secara serentak di dua tempat yang berasingan.

Manakala itu, mengetuai rombongan bagi menyampaikan sumbangan ke rumah-rumah penerima berkenaan ialah Pengarah PDI, Haji Abdul Rajid bin Haji Mohd Salleh dan Penolong Pengarah PDI, Awang Abdul Aziz bin Haji Abdul Kahar.

Sementara itu, pada 18 April lalu, PDI turut mengadakan majlis penyerahan Projek Fathul Barakah 1.0 di Bangunan Darul Huda, PDI.

Pada majlis itu, Haji Abdul Rajid menyerahkan sumbangan kepada ketua-ketua unit dakwah daerah untuk diserahkan kepada mualaf di daerah masing-masing.

Kenyataan menjelaskan, projek merupakan salah satu usaha dan inisiatif PDI dengan kerjasama PNI untuk memberi peluang kepada orang ramai untuk sama-sama memberikan infaq jariah berupa keperluan harian seperti makanan asasi untuk diberikan kepada asnaf mualaf di seluruh negara untuk menyambut bulan Ramadan 1441 Hijrah.

Bantuan-bantuan yang diberikan juga bertujuan agar para mualaf dapat melaksanakan ibadah puasa dengan selesa di samping menjalani kehidupan seharian.

Antara lain tujuan Projek Fathul Barakah 1.0 adalah untuk mengeratkan hubungan silaturahim antara mualaf dengan PDI dalam sama-sama mengungkayahkan kerja-kerja berkebajikan untuk kesejahteraan mualaf khususnya di Negara Brunei Darussalam.

Haji Abdul Rajid ketika menyampaikan sumbangan kepada salah sebuah keluarga asnaf mualaf.