Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Pearl darter diperkenal semula lepas hilang 50 tahun

  PINOLA, MISSISSIPPI, 1 SEPT – Satu spesies ikan kecil yang pernah hidup di sungai yang mengalir ratusan batu dari tengah Mississippi ke tenggara Louisiana kini diperkenalkan semula ke Sungai Pearl selepas menghilang 50 tahun lalu.

  Pakar hidupan liar berkata beberapa faktor yang berkemungkinan menyumbang kepada kehilangan pearl darter dari sistem Sungai Pearl, termasuk pembangunan minyak dan gas, aliran air sisa pertanian, pencemaran bandar dan pembinaan empangan. Kesemuanya dianggap memudaratkan habitat dan kelangsungan hidup pearl darter.

  Walaupun pencemaran dan ancaman terhadap habitat lain masih wujud hari ini di Sungai Pearl, lebih daripada 400 batu 644 kilometer panjangnya, pegawai berkata Akta Air Bersih persekutuan 1972 telah membantu menjadikannya lebih bersih.

  Cukup bersih sehingga Mississippi dan pakar hidupan liar kerajaan persekutuan mengatakan terdapat tanda-tanda bahawa anak ikan pearl darter mungkin dapat membiak di sana lagi.

  “Tapak itu memiliki kepelbagaian spesies tertinggi di seluruh Sungai Pearl,” kata Matt Wagner, seorang ahli biologi Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar Amerika yang bulan lalu menyertai pekerja mengharungi Sungai Strong, anak sungai di hulu Pearl. Mereka mencedok mangkuk ke dalam baldi yang penuh dengan ikan kecil dari tempat penetasan persendirian dan melepaskannya ke dalam air.

  “Ada lebih banyak spesies di sini daripada kebanyakan tempat lain, dan banyak spesies yang kami temui di sini adalah apa yang kami anggap sebagai spesies yang sensitif. Ia adalah spesies yang tidak dapat bertahan terhadap pencemaran, gangguan tinggi dan sebagainya.”

  Kehadiran spesies tersebut memberi petanda baik kepada kepulangan pearl darter ke Sungai Mutiara, kata Wagner. – AP

  Matthew Wagner memegang spesies ikan pearl darter yang terancam. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Banjir kilat bunuh 8, 23 askar hilang

  NEW DELHI, 5 OKT - Hujan lebat secara tiba-tiba mencetuskan banjir kilat kelmarin di timur laut India yang membanjiri beberapa bandar, menghanyutkan sebuah jambatan...