Pedrosa kembali dari persaraan

PARIS, 21 JULAI – Dani Pedrosa kembali daripada persaraannya pada usia 35 tahun sebagai penunggang KTM di Grand Prix Styrian bulan depan, umum pasukan MotoGP itu, semalam.

Pelumba Sepanyol yang memenangi tiga kejuaraan dunia dalam kategori bawahan dan bertanding 13 musim dalam MotoGP, menang 31 perlumbaan dan menamatkan saingan di tempat kedua keseluruhan tiga kali, bersara pada hujung 2018.

Dia bekerja sebagai pelumba pembangunan buat KTM.

Pasukan dari Austria itu berkata Pedrosa akan menunggang jentera pembangunan KTM RC16 untuk menguji kesesuaian saingan Grand Prix.

KTM RC16 jentera perlumbaan yang digunakan KTM dan pasukan satelit mereka, Tech3 musim ini.

“Terlalu lama sejak kali terakhir saya terbabit dalam perlumbaan dan sudah pasti mentaliti untuk GP adalah ujian yang sangat berbeza,” kata Pedrosa menerusi laman web KTM.

“Tumpuan saya pada GP adalah cuba melakukan ujian yang kami perlu ketahui mengenai motosikal dan situasi perlumbaan. Sukar untuk bercakap mengenai jangkaan saya selepas sekian lama tidak berlumba.”

Pedrosa akan berlumba dengan wild card, bersama dua pelumba KTM lain, Miguel Oliveira, yang berada di tempat ketujuh dalam kejuaraan dan Brad Binder, yang ke-10.

“Tidak sabar untuk melihat Dani di MotoGP lagi,” kata Mike Leitner, Pengurus Perlumbaan KTM. – AFP

Gambar fail pada 18 November 2018, pelumba Sepanyol Repsol Honda, Dani Pedrosa bertanding semasa perlumbaan MotoGP Grand Prix Valencia di litar lumba lumba Ricardo Tormo di Cheste. – AFP