Monday, May 20, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  Pegawai China bertemu Kim dalam rundingan peringkat tertinggi

  BEIJING, 14 APRIL – Seorang pegawai tertinggi China mengesahkan hubungan dengan Korea Utara semasa pertemuan kelmarin dengan pemimpin negara itu, Kim Jong Un di ibu negara Pyongyang, lapor media negara China, dalam rundingan peringkat tertinggi antara sekutu dalam beberapa tahun.

  Lawatan Zhao Leji, yang menduduki tempat ketiga dalam hierarki Parti Komunis yang memerintah dan mengetuai parlimen istiadat, dibuat ketika Korea Utara telah menguji peluru berpandu untuk menakut-nakutkan Korea Selatan dan sekutunya, Amerika Syarikat (AS).

  Agensi Berita Xinhua melaporkan bahawa Zhao memberitahu Kim pada mesyuarat mengakhiri lawatan tiga harinya bahawa China, sumber bantuan ekonomi dan sokongan diplomatik yang paling penting di Utara, berharap untuk mengembangkan lagi hubungan, tetapi tidak menyebut situasi politik mengenai semenanjung atau wilayah.

  Agensi Berita Pusat Korea rasmi Korea Utara juga mengesahkan pertemuan itu pada hari ini dan berkata Kim mengadakan perbincangan yang tidak ditentukan dengan Zhao mengenai “meningkatkan pertukaran dan kerjasama pelbagai segi” dan “isu penting lain yang menjadi perhatian bersama.” KCNA berkata delegasi China meninggalkan negara itu kelmarin.

  Sejak penubuhan hubungan diplomatik 75 tahun lalu, China dan Korea Utara telah menjadi “jiran yang baik dan berjuang bersama untuk mencapai nasib dan tahap pembangunan yang sama,” Xinhua memetik Zhao sebagai berkata.

  China berperang bagi pihak Negara Komunis yang tertutup terhadap AS dan yang lain semasa Perang Korea 1950-1953, dan dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah membantu menyokong ekonominya yang lemah, yang didakwa melanggar sekatan PBB sebagai tindak balas kepada program senjata nuklear Pyongyang yang Beijing sokong.

  Zhao bertemu rakan sejawatannya dari Korea Utara, Choe Ryong Hae pada Khamis dan membincangkan cara mempromosikan pertukaran dan kerjasama dalam semua bidang, lapor Agensi Berita Pusat Korea Utara.

  Korea Utara menutup sempadannya semasa kemuncak wabak COVID di tengah-tengah laporan mengenai wabak besar dan kekurangan makanan.

  Lawatan Zhao ke Korea Utara menandakan pertukaran dua hala pertama yang melibatkan ahli Jawatankuasa Tetap Politbiro China sejak wabak itu bermula. Sebelum wabak itu, Kim dan Presiden China Xi Jinping mengadakan dua sidang kemuncak pada 2019. – AP

  Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un bertemu Zhao Leji, pengerusi Kongres Rakyat Kebangsaan China, di Pyongyang, Korea Utara, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...