Saturday, January 28, 2023
23.2 C
Brunei

-

Pegawai imigresen kanan didakwa terima rasuah

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 27 OKT – Pendakwa hari ini telah menghadapkan dakwaan ke atas seorang pegawai kanan imigresen dengan dua pertuduhan melibatkan rasuah.

Ketua Pegawai Imigresen Kanan Jabatan Imigresen dan Pendaftaran Kebangsaan (JIPK), Seruji bin Haji Setia, 52, didakwa menerima hadiah permaidani bernilai lebih $2,000 daripada sebuah syarikat yang mempunyai kaitan dengan tugas rasmi bersama defendan, yangmerupakan ketua di Bahagian Pas Kerja di jabatan itu, pada bulan Januari dan April.

Siasatan awal Biro Mencegah Rasuah (BMR) mendedahkan bahawa defendan yang pada masa melakukan kesalahan itu merupakan penjawat awam, Ketua Pegawai Imigresen Kanan JIPK, Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri, pada 9 Januari lalu telah mendapatkan tanpa bayaran tiga gulung permaidani dengan anggaran bernilai $1,420 daripada sebuah syarikat dan sekitar bulan April, mendapatkan tanpa bayaran dua lagi permaidani dengan anggaran bernilai $890 daripada syarikat yang sama.

Timbalan Pendakwa Raya Rozaimah Rahman memaklumkan kepada mahkamah bahawa BMR masih menjalankan siasatan lanjut berhubung kes ini.

Majistret Kanan Hajah Ervy Sufitriana binti Haji Abdul Rahman memerintahkan defendan direman dan menangguhkan kes untuk sebutan lanjut pada 31 Oktober ini.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -