Pegawai, kakitangan kerajaan jalani praktikal tawaf

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 11 JULAI – Para pegawai dan kakitangan kerajaan B2 ke bawah di setiap kementerian telah meneruskan Kursus Fiqh Al-Hajj (Haji) dengan menjalani praktikal tawaf di Dewan Serbaguna Pusat Dakwah Islamiah (PDI), hari ini.

Dengan kursus praktikal tawaf berkenaan, para peserta dihasratkan dapat menghayati lagi cara tawaf sekali gus memberi pengetahuan asas mengenai ibadah haji.

Antara objektif kursus adalah untuk meningkatkan pengetahuan mengenai rukun Islam kelima (Haji) di samping memberikan kefahaman yang betul mengenai ibadah haji dan umrah supaya ibadah berkenaan dapat dilaksanakan dengan sempurna. Kursus anjuran Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) melalui Bahagian Penyebaran Dakwah (Kursus) itu berlangsung selama empat hari dan berakhir hari ini yang mana kursus berkenaan merupakan salah satu rancangan tahunan bagi Bahagian Penyebaran Dakwah (Kursus), PDI.

Sepanjang kursus berkenaan, para peserta diterangkan mengenai pengertian ibadat haji, perbezaan di antara haji dan umrah, pensyariatan, hikmah dan faedah haji serta umrah, sunat-sunat umrah, syarat wajib haji dan umrah, syarat wakil atau mengambil upah haji dan haji bagi kanak-kanak, pakaian ihram dan cara niat dan lainnya.

Para peserta dibimbing oleh tenaga pengajar dari Bahagian Penyebaran Dakwah (Kursus), Haji Imaharan bin Haji Metali .

Dengan adanya kursus ini akan dapat meningkatkan kefahaman, mengulang kaji pengetahuan yang sedia ada supaya ia dapat dipraktikkan dalam kehidupan seharian dan menghayati ajaran Islam dengan penuh keyakinan serta ketakwaan kepada Allah SWT.

Para peserta kursus ketika membuat praktikal tawaf. – Gambar Muiz Matdani