Pegawai polis maut diserang pemberontak

SRINAGAR, INDIA, 14 OGOS – Pemberontak anti-India di Kashmir menyerang satu konvoi polis di bandar utama rantau hari ini, membunuh dua orang pegawai dan mencederakan seorang lagi, kata polis.

Ketua Inspektor Vijay Kumar berkata pemberontak menghujani polis dengan peluru dari lorong sempit di sebatang lebuh raya sibuk di Srinagar di tengah keselamatan yang dipertingkatkan untuk menangkis sebarang serangan daripada pemberontak sehari sebelum sambutan hari kemerdekaan India esok.

Polis dan tentera sedang memburu penyerang di kawasan itu.

Tidak ada kumpulan pemberontak yang telah bertempur menentang pemerintahan India sejak 1989 mendakwa bertanggungjawab atas serangan itu.

Kumar berkata polis telah mengenal pasti penyerang dan akan ‘meneutralkan’ mereka tidak lama lagi.

Serangan berlaku di tengah pertempuran harian di antara tentera Pakistan dan India di sepanjang sempadan yang memisahkan Kashmir di antara kedua-dua negara.

India dan Pakistan masing-masing menuntut sepenuhnya wilayah Kashmir. Ramai penduduk Islam di Kashmir menyokong matlamat pemberontak untuk menyatukan wilayah sama ada di bawah pemerintahan Pakistan ataupun sebagai sebuah negara bebas. – AP

Seorang polis India membersihkan darah yang terpercik di jalan raya dengan ranting pokok selepas serangan pemberontak ke atas polis di pinggir bandar Srinagar, Kashmir kelmarin. – AP