Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  Pegawai PRD Thailand lawat RTB, Brunei Press

  Oleh Sim Y. H. & Imelda Groves HA

   

  BANDAR SERI BEGAWAN, 30 Ogos – Tiga orang pegawai dari Jabatan Perhubungan Awam (PRD) Thailand hari ini, telah mengadakan lawatan ke beberapa tempat termasuk Jabatan Radio Televisyen Brunei (RTB) dan Brunei Press Sdn Bhd, sebagai sebahagian daripada atur cara Program Pertukaran Penerangan dan Media ke Brunei Darussalam.

  Kunjungan pegawai-pegawai dari PRD Thailand yang diketuai oleh Ketua Divisyen Kerjasama MoU, Pejabat Luar PRD, Siriwan Dampreeda, ke Bangunan RTB, di sini, telah dialu-alukan oleh Pegawai Perhubungan Awam, RTB, Awang Mohd Mahdi bin Haji Mohd Yassin.

  Turut hadir mengalu-alukan dan memberikan penerangan kepada delegasi semasa lawatan berkenaan ialah Penolong Ketua Penyunting Berita dan Hal Ehwal Semasa, RTB, Hajah Masnah binti Haji Abdul Hamid.

  Majlis dimulakan dengan sesi taklimat yang disampaikan oleh Penolong Pegawai Perhubungan Awam RTB, Dayang Haliza binti Kilali mengenai fungsi, peranan dan tanggungjawab RTB dalam menyebarkan maklumat serta berita kepada masyarakat Brunei, ASEAN dan luar negara.

  Mereka kemudian dibawa untuk melawat Studio Rampai Pagi, Bahagian Berita dan Hal Ehwal Semasa dan ke Studio Rangkaian Radio RTB.

  Awang Mohd Mahdi menerima cenderahati daripada Siriwan Dampreeda semasa lawatan ke RTB.
  Reggie See dan warga Brunei Press bergambar ramai bersama pegawai PRD Thailand di Ibu Pejabat Brunei Press Sdn Bhd.

  Pada sebelah petang, ketiga-tiga mereka meneruskan lawatan ke Brunei Press Sdn Bhd di Beribi, di mana mereka telah mendengarkan taklimat mengenai fungsi dan peranan syarikat yang disampaikan oleh Pengurus Besar Brunei Press Sdn Bhd, Reggie See.

  Program Pertukaran Penerangan dan Media itu merupakan salah satu projek yang telah dipersetujui dalam Mesyuarat Jawatankuasa Teknikal Bersama di bawah Memorandum Persefahaman (MoU) antara kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam dengan kerajaan Thailand dalam bidang penerangan.

  Ia bertujuan bagi memberikan pendedahan dan pengalaman serta berkongsi maklumat tentang peranan dan fungsi masing-masing selaku telinga, mata dan lidah kerajaan kedua-dua buah negara ke arah memelihara, meningkatkan dan mencemerlangkan imej raja, negara dan kerajaan melalui penyebaran maklumat yang cepat, tepat dan berwibawa.

  Sepanjang lima hari berada di negara ini, bermula 28 Ogos hingga esok, delegasi berkenaan telah mengadakan lawatan ke agensi-agensi kerajaan dan swasta serta ke beberapa tempat menarik di negara ini.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pakistan arah warga Afghanistan tinggalkan negara

  ISLAMABAD, 4 OKT - Ratusan ribu rakyat Afghanistan yang tinggal secara haram di Pakistan telah diberi masa sehingga 1 November untuk meninggalkan negara itu...