Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Peguam bela sindiket dadah tarik diri

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 31 JAN – Mahkamah Tinggi hari ini telah mendengarkan kes membabitkan sindiket keluarga pengedaran dadah yang digelar Musang King.

Peguam bela Daud Ismail telah menarik diri daripada mewakili Isamuddin bin Ahmad atas nasihat keluarganya yang mengalami masalah kewangan.

Kelmarin, Mahkamah Majistret memberikan keputusannya dalam siasatan awal bagi dua daripada pertuduhan yang membawa hukuman mati terhadap kesemua defendan.

Selepas menjalankan siasatan membabitkan 237 dokumen dan 51 barang rampasan, mahkamah dimaklumkan bahawa defendan-defendan akan membuat pembelaan semasa perbicaraan di Mahkamah Tinggi.

Defendan, Ahmad bin Haji Tamit dan isterinya, Maskunah binti Wahab, anak mereka, Isamuddin, Mohammad Saifuddin dan Siti Izzatul Munirah serta suaminya Jakaria bin Ahad telah didakwa atas dua kesalahan di bawah Bab 27, Seksyen 3A Akta Penyalahgunaan Dadah yang membawa hukuman mati.

Defendan-defendan didakwa memiliki 12,226.65 gram (g) methamphetamine dalam bentuk bahan kristal yang terkandung dalam tong oren, dan 784.86g methylamphetamine dalam bentuk kristal dalam botol biru.

Mereka selanjutnya didakwa memiliki 151.53g methamphetamine dalam bentuk kristal di dalam botol dan 227.89g methamphetamine dalam bentuk kristal di dalam botol lain.

Isamuddin turut menghadapi satu pertuduhan memiliki 35.7g methamphetamine dalam bentuk kristal di dalam beg plastik hitam pada kesempatan yang sama.

Kesalahan berkenaan membawa hukuman antara 20 dan 30 tahun penjara dengan sebatan mandatori 15 kali sebatan.

Biro Kawalan Narkotik (BKN) menemui dadah-dadah berkenaan di sekitar sebuah rumah di Jalan Junjongan pada 10 September 2020 di mana defendan-defendan tinggal di rumah-rumah di kawasan tersebut.

Siti Izzatul Munirah dan Jakaria turut didakwa memiliki hasil jenayah mengikut Seksyen 3 Perintah Mendapatkan Aset Jenayah 2012 berjumlah $80,000 hingga lebih $100,000.

Mereka juga didakwa menyembunyikan pemilikan kenderaan dengan mendaftarkannya di bawah nama pihak ketiga. Siti Izzatul Munirah juga menghadapi pertuduhan memiliki lebih 50 barang kemas emas yang didakwa hasil jenayah.

Ketua Hakim Negara, Dato Seri Paduka Steven Chong mendengar daripada semua defendan yang kini memohon untuk mendapatkan bantuan guaman.

Ketua Hakim Negara kemudian menangguhkan kes sehingga 22 Februari bagi memberi laluan kepada pihak pendakwaan menyediakan pertuduhan tambahan yang akan dikenakan terhadap defendan-defendan, dan bagi Ketua Pendaftar mempertimbangkan permohonan bantuan guaman.

Kesemua defendan diperintahkan untuk kekal berada dalam tahanan reman sementara menunggu perbicaraan.

Timbalan Pendakwa Raya, Hajah Suriana Haji Radin, Dayangku Didi-Nuraza Pengiran Abdul Latiff dan Pendakwa Khalillah Hussin, Kamal Ariffin Ismail dan Syafina Abdul Hadzid mewakili Pendakwa Raya dalam kes itu.

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -