Monday, April 22, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Peguam berhujah pakej bayaran Musk mahu AS$5.6 bilion dalam saham Tesla

  DOVER, 3 MAC – Peguam yang berjaya berhujah bahawa pakej gaji besar-besaran untuk Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk adalah menyalahi undang-undang dan harus dibatalkan telah meminta hakim ketua untuk menganugerahkan mereka saham syarikat bernilai AS$5.6 bilion sebagai yuran guaman.

  Peguam, yang mewakili pemegang saham Tesla dalam kes yang diputuskan pada Januari, membuat permintaan hakim Delaware dalam kertas mahkamah yang difailkan pada hari Jumaat.

  Jumlah itu nampaknya merupakan anugerah yang terbesar, jika diluluskan. Peguam dalam saman tindakan kelas yang berpunca daripada kejatuhan Enron mendapat rekod AS$688 juta dalam yuran guaman pada tahun 2008.

  “Kami ‘bersedia untuk makan masakan kami’,” peguam plaintif Tesla menulis dalam pemfailan mahkamah, dengan alasan jumlah itu wajar kerana mereka bekerja semata-mata atas dasar kontingensi selama lebih daripada lima tahun. Jika mereka kalah mereka tidak akan mendapat apa-apa. Faedah kepada Tesla ‘sangat besar’, kata mereka.

  Anugerah yang diminta mewakili 11 peratus daripada saham Tesla – bernilai kira-kira AS$55 bilion – yang Musk cari dalam pakej pampasan, yang Hakim Kathaleen St. Jude McCormick memutuskan haram pada bulan Januari.

  Permintaan itu bukan sahaja tidak mengambil apa-apa daripada kunci kira-kira syarikat kereta elektrik itu, ia juga boleh ditolak cukai, kata peguam. Mereka juga sedang mencari perbelanjaan AS$1.1 juta.

  Dalam keputusannya, Hakim McCormick menerima hujah peguam pemegang saham bahawa Musk secara peribadi menentukan pakej gaji penting 2018 dalam rundingan palsu dengan pengarah yang tidak bebas.

  Ia akan meningkatkan hampir dua kali ganda kepentingan Musk dalam Tesla. Dia kini memegang 13 peratus. – AP

  Lambang kenderaan elektrik Tesla dilekatkan pada kenderaan penumpang, pada 21 Februari 2021, di Boston. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...