Peguam negara pertahan keputusan

KUALA LUMPUR, 9 Ogos – Peguam Negara Tommy Thomas (gambar) hari ini mempertahankan keputusannya melantik seorang peguam daripada bekas firma guamannya untuk mewakili Kerajaan Malaysia dan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) dalam tuntutan ke atas kapal layar mewah Equanimity.

Menyatakan Sitpah Selvaratnam mempunyai pengalaman dan pengetahuan luas dalam undang-undang perkapalan, beliau berkata dalam kenyataan media bahawa keputusan untuk melantik Sitpah ‘adalah keputusannya dan dibuatnya sendirian, kerana beliau menaruh kepercayaan dan keyakinan terhadap kebolehan dan integritinya’.

“Selvaratnam tidak akan dibayar sebarang fi. Perkhidmatannya diberikan kepada kami tanpa sebarang caj ke atas pembayar cukai,” kata Thomas memberi penjelasan terhadap laporan media kenapa beliau melantik seorang peguam daripada bekas firma guamannya pada 6 Ogos untuk mewakili Malaysia dan 1MDB dalam kes kapal layar mewah itu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

“Hujung minggu lepas, Selvaratnam dan Jeremy Joseph didatangi oleh pihak-pihak asing untuk mewakili mereka dalam perkara ini, dan mereka menolaknya.

“Ujian sebenar terhadap pengalaman dan kepakaran Selvaratnam akan terserlah jika, dan bila, Jho Low atau mana-mana pihak lain memohon untuk mengetepikan waran tangkap. Hujahan yang dikemukakan oleh semua pihak pada masa itu pastinya padat apabila Mahkamah mendengar perkara itu atas meritnya, dan adalah kritikal untuk Malaysia mempunyai peguam terbaik. Litigasi adalah perkara yang dinamik; sukar diramal di dalam mahkamah, dan kes Malaysia perlu berada dalam tangan yang selamat,” katanya.

Thomas berkata apabila beliau dimaklumkan kira-kira dua minggu lepas bahawa terdapat kemungkinan kapal layar mewah Equanimity akan diserahkan oleh Indonesia kepada Malaysia, penyelidikan perlu dilakukan segera untuk menentukan bidang kuasa Malaysia ke atas kapal itu apabila ia tiba di perairan Malaysia.

Beliau menjelaskan bahawa kebanyakan asas efektif dalam melaksanakan bidang kuasa mahkamah adalah bidang kuasa admiralti atau undang-undang perkapalan.

“Perunding di bekas firma saya, Sitpah Selvaratnam, diakui adalah peneraju bagi Peguam Admiralti berhubung dengan perkara-perkara litigasi, pernah terlibat dalam banyak penahanan kapal dan kapal layar di Mahkamah kita, dan juga membantah penahanan dengan pengalaman lebih 25 tahun dalam bidang khusus itu,” katanya. – Bernama