Friday, June 21, 2024
24.9 C
Brunei

  -

  Peguam Thaksin kemukakan petisyen baharu berhubung kes lese majeste

  THAILAND, 10 JUN – Peguam Thaksin Shinawatra telah mengemukakan petisyen baharu membantah keputusan Pejabat Peguam Negara (OAG) untuk mendakwa bekas perdana menteri yang dibebaskan dengan bersyarat berhubung kes lese majeste.

  Sumber OAG mengatakan bahawa petisyen baharu itu berhujah bahawa penyiasat polis yang bertanggungjawab ke atas kes itu menerima arahan daripada junta Majlis Kebangsaan untuk Keamanan dan Ketenteraman yang berkuasa selepas rampasan kuasa 2014.

  Thaksin akan didakwa secara rasmi pada 18 Jun atas tuduhan melanggar Artikel 112 kanun jenayah dan jenayah komputer yang berpunca daripada wawancara yang beliau berikan pada Mei 2015 di Seoul kepada sebuah akhbar Korea Selatan.

  Dia dijangka mengatakan bahawa beberapa ahli majlis tertutup terlibat dalam rampasan kuasa terhadap kerajaan adiknya, Yingluck pada 2014.

  Sumber OAG mengatakan bahawa petisyen baharu itu mendakwa penyiasat polis telah digertak oleh NCPO selepas ia membawa kes itu berikutan rampasan kuasa.

  Petisyen itu juga menyatakan bahawa Thaksin tidak menyebut monarki atau menyatakan penghinaan atau niat jahat terhadap kerabat diraja dalam temu bual, yang oleh itu tidak sepatutnya dianggap melanggar Perkara 112.

  Sumber itu berkata, Peguam Negara, Amnat Jetcharoenrakl akan mempertimbangkan sama ada petisyen baharu itu memerlukan perintah untuk siasatan lanjut dalam kes itu. Jika ya, dia boleh menangguhkan perbicaraan Thaksin mulai 18 Jun.

  Thaksin menyerahkan petisyen pertamanya dalam kes itu kepada OAG pada 17 Januari, ketika masih ditahan di Hospital Besar Polis sebelum pembebasan parol pada Februari.

  Amnat mengatakan bahawa beliau telah mengarahkan siasatan lanjut selepas menerima petisyen pertama tetapi masih memutuskan untuk meneruskan dan mendakwa Thaksin. Peguam negara tidak mendedahkan kandungan petisyen pertama. – ANN/The Star

  Thaksin tiba di lapangan terbang Don Muang di Bangkok, Thailand pada 22 Ogos 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...