Peguam Yoka minta ‘penipu’ tinju Rio 2016 dihukum

ROMILLY-SUR-SEINE, PERANCIS, 5 OKT – Peguam bekas juara tinju Olimpik Perancis, Tony Yoka, meminta hukuman diberikan setelah siasatan menunjukkan kemenangannya di Rio 2016 sebagai salah satu daripada lebih daripada 10 perlawanan yang disyaki dimanipulasi.

Penemuan tahap pertama siasatan oleh Profesor Richard McLaren dikeluarkan minggu lalu, meneliti bagaimana perlawanan dimanipulasi untuk mendapatkan wang atau terlibat dengan politik.

Menurut McLaren, Ching-Kuo Wu, presiden AIBA ketika itu dan bekas pengarah eksekutif, Karim Bouzidi, terlibat dalam membiarkan rasuah di Rio terjadi.

“Sekiranya orang menipu, mereka harus dikenakan hukuman dengan secepat mungkin,” kata peguam Yoka, Arnaud Pericard kepada AFP.

“Ini laporan bebas oleh AIBA, mungkin dalam konteks yang sukar. Buat masa ini tidak ada yang boleh diambil daripadanya.

Gambar fail pada 10 September lalu, reaksi Tony Yoka dari Perancis ketika perlawanan menentang Petar Milas dari Croatia dalam pertandingan tinju heavyweight antarabangsa di kompleks Roland-Garros, Paris. – AFP

“Ini meletakkan atlet dalam keadaan tidak selesa dan mangsa sebenarnya adalah atlet,” tambahnya.

Pada Jumaat lalu, petinju Britain, Joe Joyce, yang kalah menentang Yoka dalam final heavyweight di Rio, mengatakan bahawa dia harus dianugerahkan pingat emas. Atlet tinju London itu harus berpuas hati dengan pingat perak lima tahun lalu setelah berada dalam keputusan yang salah.

Tetapi Dominique Nato, presiden persekutuan tinju Perancis, mengatakan, “Tidak ada yang berhak untuk mencemarkan petinju Perancis berdasarkan analisis yang hampir sama dengan alasan yang tidak berasas!

“Kami perhatikan bahawa dalam laporan ini mantan pengarah eksekutif, seorang warga Perancis dari AIBA (Bouzidi) dengan sengaja akan menyukai pesaing tertentu, termasuk atlet Perancis,” tambah Nato.

“Kami menunggu bukti untuk menyokong pernyataan seperti itu, yang, buat masa ini, hanya hipotesis.”

AIBA digantung dan dilucutkan hak untuk menganjurkan pertandingan tinju di Olimpik Tokyo tahun ini setelah pasukan petugas Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) mengkaji semula tadbir urus, pengurusan, pengadil dan penilaian sukan itu. – AFP