Pejabat pasport dibuka semula beri harapan penduduk terancam

KABUL, 6 OKT – Pembukaan semula pejabat pasport di Kabul hari ini memberi harapan kepada beberapa penduduk Afghanistan yang berasa terancam di bawah pemerintahan baharu Taliban yang mereka mungkin akan dapat berpindah dari negara itu nanti.

Ratusan orang berduyun-duyun ke jabatan itu untuk memohon dokumen perjalanan dalam ujian komitmen kerajaan baharu Afghanistan kepada komuniti antarabangsa untuk membolehkan orang yang layak berpindah.

“Saya cuba untuk lari dari sini,” kata Mohammad Hanif, yang berkata dia adalah penterjemah bagi pasukan khas Amerika Syarikat (AS) di selatan negara itu dari 2009 hingga 2013.

Seperti kebanyakan warga Afghanistan yang bekerja bagi AS dan pasukan bersekutu susulan serangan 2001, Hanif bimbang Taliban akan membalas dendam jika mereka menemuinya, jadi dia terdesak untuk melarikan diri.

“Saya merasa tertekan sekarang, kerana saya juga menetap di Helmand yang berbahaya,” kata Hanif dalam Bahasa Inggeris.

Lelaki berusia 32 tahun itu antara mereka yang mengunjungi pejabat pasport di Kabul ketika ia dibuka buat pertama kali sejak Taliban merampas kuasa pada pertengahan Ogos.

Sehari sebelumnya, Taliban telah mengumumkan kesemua kakitangan – termasuk pekerja wanita – untuk kembali ke pejabat mereka ketika kerajaan baharu cuba untuk memulakan infrastruktur baharunya.

Taliban berusaha untuk menggesa kakitangan kembali bekerja semula, namun perkhidmatan awam sudah berbulan-bulan tidak dibayar gaji.

Bagaimanapun, ketua jabatan pasport, Alam Gul Haqqani berkata kakita-ngan pejabat pasport telah pun dibayar dan pejabat berasingan telah diwujudkan untuk wanita dan lelaki mengikut undang-undang Islam Taliban.

Haqqani yang berkata pejabat itu dapat mengeluarkan kira-kira 6,000 pasport sehari, memberitahu AFP ‘kerumunan orang ramai yang berduyun-duyun untuk mendapatkan pasport tidak akan menyebabkan sebarang kesan negatif.” – AFP

Seorang pekerja memeriksa dokumen selepas Taliban mengumumkan pembukaan semula permohonan pasport di luar pejabat pasport di Kabul pada 6 Oktober. – AFP