Thursday, June 20, 2024
24 C
Brunei

  -

  Peka tanda-tanda kereta rosak akibat banjir

  Jika awda merancang untuk membeli kereta terpakai dalam masa beberapa bulan selepas banjir melanda, awda harus lebih berhati-hati kerana ia mungkin telah rosak dalam bencana tersebut tetapi bagaimana awda mengetahui dengan pasti?

  Menurut laman web Carlist Malaysia, ini berlaku setiap tahun, terutamanya di sekitar kawasan-kawasan yang terjejas oleh banjir.

  Kereta-kereta yang ditenggelami air dijangka akan dibaiki dan dibina semula, dengan beberapa penjual cuba menyembunyikan kerosakan tersebut seolah-olah tiada apa-apa berlaku.

  Walaupun tanda-tanda kereta yang rosak akibat banjir mungkin jelas kepada peminat kereta yang berpengalaman, ia mungkin tidak begitu ketara kepada mereka yang tiada pengalaman.

  Sudah tentu penjual akan cuba sedaya upaya untuk menyembunyikan kesan banjir dengan mencuci dan membaiki bahagian-bahagian yang jelas menunjukkan kesannya.

  Berhati-hati dengan kereta yang dijual pada harga yang terlalu murah berbanding nilai pasaran purata kerana ia mungkin telah mengalami kerosakan akibat banjir. – Freepik
  Jika awda berasa tidak sedap hati, maka, beredarlah dan lihat kereta lain. – Freepik
  Sebaiknya bawalah mekanik awda yang dipercayai ketika melakukan pemeriksaan bagi mengelak daripada membeli kereta yang buruk. – Freepik

  Namun, masalah lain mungkin timbul selepas beberapa ketika apabila memiliki kenderaan yang ditenggelami banjir, terutamanya sistem elektronik.

  Jadi, bagaimana awda ingin mengenal pasti sama ada kenderaan itu adalah kereta yang rosak akibat banjir? Nah, berikut merupakan tanda-tanda yang boleh membantu awda mengenalinya.

  HARGA TERLALU MURAH

  Salah satu petunjuk pertama bahawa kereta itu mempunyai sesuatu yang disembunyikan adalah dalam harganya. Jika harganya jauh lebih rendah daripada nilai pasaran purata, ini mungkin menandakan terdapat sesuatu yang tidak kena dengannya – mungkin kereta tersebut telah dibaiki selepas mengalami kerosakan akibat banjir.

  TANDA KUNING

  Kebiasaannya, bahagian-bahagian badan tertentu akan mempunyai tanda kuning akibat air bertakung.

  Periksa lampu depan, ruang enjin atau but belakang untuk tanda-tanda kuning ini. Jika terdapat sebarang tanda, elakkan membeli kereta tersebut.

  TANDA-TANDA KARAT

  Cuba perhatikan tanda-tanda karat atau cat mengelupas yang tidak sepatutnya ada pada kenderaan yang masih baharu.

  Ia tidak sepatutnya berada di sana, terutamanya jika kenderaan itu berumur di bawah 10 tahun.

  Jika kereta itu kelihatan terlalu bersih dan baharu, ini juga boleh menandakan bahawa kereta itu telah dibersihkan dengan teliti, persoalannya adalah mengapa?

  BAU

  Berhati-hati dengan bau yang tidak menyenangkan – bau hapak atau masam boleh terhasil daripada bahagian-bahagian yang telah lama basah dan tidak dapat dibersihkan.

  Juga, berhati-hati dengan kereta yang berbau kuat oleh pewangi kereta, kerana ia mungkin diletakkan untuk menghilangkan bau busuk.

  KARPET

  Perhatikan perbezaan warna pada karpet – jika terdapat kesan warna yang berbeza antara bahagian tinggi dan rendah karpet kenderaan, ini mungkin menunjukkan sejarah air bertakung. Walau bagaimanapun, sesetengah penjual menukar keseluruhan karpet dalaman untuk menyembunyikan kerosakan, jadi ia harus diangkat dan diperiksa dengan teliti.

  KOTORAN TERSEMBUNYI

  Cari kesan kotoran di tempat-tempat yang sukar dilihat – ini termasuk bahagian seperti rel pelarasan tempat duduk, karpet di belakang atau di bawah papan pemuka dan bahagian enjin juga. Walaupun penjual akan mencuba sedaya upaya untuk membersihkannya, akan adanya beberapa tempat yang mungkin mereka terlepas pandang.

  KONDENSASI

  Kondensasi atau kelembapan dalam lampu bahagian dalam kereta, lampu luaran atau panel instrumen mungkin menunjukkan bahawa kereta telah dibaiki selepas kerosakan akibat banjir. Periksa lampu di bawah tapak kaki dan di bahagian bawah pintu juga.

  PERCAYA NALURI AWDA

  Sudah tentu, memeriksa kereta dengan mekanik awda yang dipercayai adalah cara terbaik untuk mengelak daripada membeli kereta yang buruk, tetapi jika mereka tidak ada, percayalah naluri awda. Jika ada sesuatu yang tidak kena, beredarlah dan lihat kereta lain.

  Jangan tergesa-gesa dalam pemeriksaan, ambil masa awda, dan jika ia tidak terasa betul walaupun dalam perkara yang paling kecil, maka masih banyak kereta lain untuk dilihat.

  PERIKSA BAHAGIAN ENJIN

  Walaupun kebanyakan penjual akan mengambil langkah untuk membaik pulih enjin secara menyeluruh, sesetengah daripada mereka mungkin tidak begitu proaktif. Periksa adakah terdapat mendapan putih seperti mayones di bawah penutup penapis minyak dan periksa dipstick (batang pengukur minyak). Jika cecair itu berwarna seperti susu atau kelihatan aneh, ia mungkin telah dicemari oleh air banjir.

  DENGAR BUNYI ENJIN

  Jika enjin mengeluarkan bunyi pelik, mungkin ia telah rosak akibat banjir. Walau apa pun, awda sepatutnya menjauhi kereta sedemikian, melainkan awda tahu cara mengendalikan enjin.

  Kami tidak mengatakan bahawa setiap kereta terpakai di luar sana adalah kereta yang rosak akibat banjir, tetapi awda harus lebih berhati-hati dalam beberapa bulan selepas berlakunya kejadian banjir. Adalah lebih baik untuk meninggalkan kereta, walaupun ia mempunyai sedikit tanda-tanda. Lebih baik selamat daripada menyesal. – Agensi

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...