Tuesday, March 5, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Pekerja anti-polio ditembak mati di Pakistan

  PESHAWAR, 19 JAN – Seorang pekerja anti-polio hari ini telah ditembak mati di barat laut Pakistan, kata polis, menuduh kumpulan Islam yang sering menyasarkan pasukan vaksinasi berada di belakang serangan itu.

  Pakistan dan Afghanistan adalah satu-satunya negara di mana polio, virus yang melemahkan yang boleh menyebabkan hilang upaya sepanjang hayat, masih berleluasa.

  Beberapa kawasan pergunungan di sempadan Pakistan masih kekal menentang vaksinasi, dengan beberapa ulama terkenal mengisytiharkannya sebagai tidak Islamik. Selain itu, kumpulan Taliban Pakistan turut terlibat dalam serangan terhadap pasukan vaksin.

  Polis berkata seorang pekerja anti-polio yang menjalankan tugas rutin di daerah Bajaur wilayah Khyber Pakhtunkhwa bersempadan dengan sempadan Afghanistan ditembak di kepala oleh ‘individu yang tidak dikenali’.

  “Penyerang berjaya melarikan diri dengan motosikal,” pegawai kanan polis, Kashif Zulfiqar memberitahu AFP, sambil menambah penyelaras telah dipindahkan dengan helikopter ke ibu kota wilayah Peshawar tetapi meninggal dunia di hospital.

  Dia menyebut serangan itu sebagai ‘tindakan militan’ dan berkata polis ‘menjalankan siasatan lanjut’.

  Seorang lagi lelaki turut ditembak di kaki dan di bahu, dan sedang dirawat di hospital tempatan.

  Minggu lalu bom tepi jalan di Bajaur membunuh tujuh pegawai yang dikerahkan untuk melindungi pekerja vaksin polio, kata polis. – AFP

  Gambar AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...