Pekerja diuji positif, ratusan penerbangan dibatalkan

BEIJING, 20 JUN – Lapangan terbang di bandar selatan China Shenzhen membatalkan ratusan penerbangan dan memperketat kawalan kemasukan semalam selepas seorang pekerja restoran diuji positif dijangkiti varian koronavirus Delta.

Sesiapa yang memasuki lapangan terbang itu mesti menunjukkan ujian virus negatif dari 48 jam lalu, kata Kumpulan Lapangan Terbang Shenzhen dalam satu kenyataan di akaun media sosial WeChat.

Pegawai kesihatan bandar berkata seorang pelayan berusia 21 tahun di Lapangan Terbang Antarabangsa Shenzhen Baoan telah dijangkiti varian virus Delta.

Wanita itu diuji positif semasa ujian rutin untuk kakitangan lapangan terbang yang diadakan pada Khamis.

Shenzhen, bandar China bersempadan dengan Hong Kong, menjadi tempat terletaknya beberapa syarikat teknologi terbesar Asia termasuk pengeluar peralatan telekom Huawei dan firma Tencent.

China pada Jumaat melaporkan 30 kes baharu, termasuk enam jangkitan tempatan di selatan wilayah Guangdong tempat terletaknya Shenzhen.

Sekatan kemasukan lapangan terbang berkuat kuasa dari 1 petang waktu tempatan semalam.

Hampir 400 penerbangan ke dan dari lapangan terbang dibatalkan pada Jumaat, menurut data daripada penjejak penerbangan VariFlight. Puluhan penerbangan yang dijadual pada pagi semalam juga dibatalkan.

Penumpang terjejas akan menerima bayaran balik untuk tiket mereka tanpa penalti, kata pihak berkuasa lapangan terbang. – AFP