Pekerja hospital pecah amanah $30,000 dipenjara

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 29 SEPT – Seorang kakitangan kerajaan dijatuhi hukuman penjara tiga tahun empat bulan oleh Mahkamah Perantaraan, di sini, hari ini setelah mengaku bersalah atas pertuduhan pecah amanah.

Bakri bin Mat Idris, 47, merayu bagi hukuman lebih ringan, dengan alasan dia merupakan pesalah kali pertama dan segera mengaku bersalah.

Timbalan Pendakwa Raya Dayangku Didi-Nuraza binti Pengiran Latiff menekankan jumlah besar wang yang disalahgunakan oleh tertuduh dalam jangka masa lebih dua bulan mendesak mahkamah menjatuhkan hukuman berat.

Hakim Muhammed Faisal PDJLDR DSP Haji Kefli mempertimbangkan faktor-faktor mitigasi dan memburukkan kes tersebut. Mahkamah mendapati bahawa kes berkenaan lebih buruk dan melihat keseriusannya untuk memutuskan hukuman.

Pihak pendakwaan mendedahkan di mahkamah bahawa tertuduh merupakan pembantu pejabat di Hospital Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah, Tutong apabila dia menyalahgunakan wang tunai berjumlah $36,530.82 yang diterima daripada pesakit dan pendapatan hospital dalam pelbagai kesempatan antara 23 Januari dan 9 Mac 2019.

Perbuatan tertuduh terbongkar berikutan audit dalaman yang dilakukan oleh Unit Hasil di bawah Bahagian Kewangan Kementerian Kesihatan terhadap hasil hospital. Berdasarkan buku tunai, resit dan penyata pemungut, audit berkenaan mendapati jumlah keseluruhan berkenaan belum dimasukkan ke dalam akaun bank hospital dan dimaklumkan kepada pemangku ketua pegawai eksekutif hospital yang kemudiannya mengarahkan agar perkara itu diperiksa secara dalaman.

Siasatan lebih lanjut mengesahkan penemuan tersebut, di mana pendapatan diterima oleh tertuduh daripada kerani Gred III, untuk pembayaran perkhidmatan sinar-X, pendaftaran, pembayaran farmasi, pembayaran konsultasi, pembayaran wad untuk pesakit asing, perkhidmatan ujian dan semua pendapatan lain daripada perkhidmatan hospital.

Tertuduh bertanggungjawab menyediakan halaman buku resit tunai untuk dilampirkan pada penyata pemungut dan resit. Tertuduh menyediakan dokumen tersebut tetapi tidak memasukkan wang berkenaan ke bank.

Ia kemudian dilaporkan kepada pihak polis pada 11 Mac 2019 yang juga ketika tertuduh mengembalikan kedua-dua cek dan sejumlah wang tunai. Dalam siasatan, tertuduh mengatakan bahawa dia menggunakan dana tersebut untuk membayar pinjaman peribadi, pembaikan keretanya dan bagi perbelanjaan harian.

Turut dinyatakan bahawa mulai Oktober 2019, potongan bulanan sebanyak $69.28 dibuat daripada gaji tertuduh sebagai penggantian yang berjumlah $1,454.88. Hospital masih mengalami baki kerugian $34,645.94 yang disalahgunakan oleh tertuduh dan tidak diganti.