Tuesday, March 21, 2023
21.2 C
Brunei

-

Pekerja lari dari kilang iPhone China

BEIJING, 31 OKT – Beberapa pekerja di kilang iPhone terbesar dunia di tengah China telah melarikan diri selepas lonjakan kes COVID menyekat pengeluaran dan menyaksikan pengendali Foxconn menutup kemudahan itu.

Kilang gergasi teknologi Taiwan di Zhengzhou telah dilanda wabak besar-besaran, dengan syarikat itu berkata ia menguji pekerjanya setiap hari dan mengekalkan mereka dalam kawasan tertutup.

Video yang disebarkan dalam media sosial pada hujung minggu menunjukkan pekerja Foxconn melarikan diri dari kampus syarikat itu di Zhengzhou dan pulang ke kampung halaman mereka dengan berjalan kaki, bagi mengelak sekatan perjalanan COVID.

Dalam salah satu video, orang ramai mengangkat beg pakaian semasa mereka mendaki lereng bukit, manakala yang lain duduk di samping bagasi mereka di tepi jalan ketika seseorang yang memakai sut hazmat menyembur cecair serupa pembasmi kuman.

Kerajaan tempatan di kawasan sekitar bandar itu mengeluarkan notis meminta pekerja Foxconn mendaftar dengan pihak berkuasa jika mereka pulang ke rumah dan menamatkan beberapa hari kuarantin sejurus tiba.

Firma Taiwan itu berkata ia ‘bekerjasama dengan pihak kerajaan untuk mengatur kakitangan dan kenderaan’ bagi pekerja yang ingin pulang ke rumah.

Foxconn berkata ia berdepan ‘pertempuran panjang’ untuk menumpaskan wabak COVID, namun tidak mengatakan berapa ramai daripada lebih 200,000 kakitangannya telah dijangkiti atau dalam isolasi. – AFP

Rakaman video menunjukkan pekerja kilang membawa bagasi dan beg mereka meninggalkan kawasan Foxconn di Zhengzhou, Henan, China pada 29 Oktober. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kishida umum rancangan Indo-Pasifik baharu di India

NEW DELHI, 20 MAC - Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida hari ini menjemput rakan sejawatannya dari India, Narendra Modi untuk menghadiri sidang kemuncak negara-negara...
- Advertisment -