Pelacuran, wanita dipenjara 3 bulan

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 SEPT – Seorang wanita warga tempatan berusia 44 tahun telah dijatuhi hukuman penjara tiga bulan oleh Mahkamah Majistret, di sini, kelmarin setelah mengaku bersalah terlibat dalam aktiviti pelacuran.

Wanita itu menyatakan bahawa kesalahan yang dilakukannya merupakan tindakan terdesaknya bagi mendapatkan wang dan untuk memberi makan anaknya.

Majistret Dewi Norlelawati binti Haji Abdul Hamid mengecam alasan tertuduh dan bersetuju dengan hujah Pendakwa Nurul Husna Abidin, menekankan bahawa tindakan tertuduh membahayakan dirinya sendiri dan keselamatan orang awam di masa pandemik ini, yang membawa kepada hukuman tahanan yang tidak dapat dielakkan.

Pihak pendakwaan mendedahkan bahawa tertuduh telah ditangkap anggota Pasukan Polis Diraja Brunei dalam serbuan yang dilakukan pada pukul 2:55 petang, 2 September di sebuah hotel di Jalan Dato Ratna, Kampung Kiarong.

Pihak polis menemui wang tunai dan telefon bimbit di tempat kejadian.

Penyiasatan lanjut mendapati bahawa tertuduh telah beroperasi dari hotel tersebut sejak Mei lalu dan menggunakan Telegram untuk dihubungi.

Pada hari tersebut, tertuduh akan melakukan dua perkhidmatan seksual dengan bayaran $120.

Tertuduh yang merupakan seorang ibu tunggal, menyatakan bahawa dia pernah melakukan perbuatan yang sama pada 2015 namun melalui Asia Free Chat dan pada 2016 di hotel yang berbeza.

Tertuduh kemudiannya meneruskan lagi perbuatannya pada tahun lalu dengan beroperasi dari hotel yang lain.

Tertuduh menyatakan bahawa dia sangat terdesak bagi membayar orang yang telah ditipunya dan bagi menyara dirinya sendiri serta anaknya yang baru berusia sembilan tahun.