Monday, November 28, 2022
23.9 C
Brunei

-

Pelajar APU inovasi kerusi roda

MALAYSIA – Bertujuan untuk meringankan cabaran yang dihadapi oleh pekerja hospital dalam mengangkut pesakit yang tidak bergerak, empat pelajar dari Universiti Teknologi dan Inovasi Asia Pasifik (APU) mencipta prototaip kerusi roda autonomi sebagai Projek Reka Bentuk Kumpulan (GDP) mereka.

Penyelesaian inovatif mereka telah mendapat pengiktirafan di Pertandingan Video Pendek Projek Reka Bentuk Bersepadu Institusi Jurutera Malaysia (IEM) 2022.

Bertemakan ‘Pembantu Orang Kurang Upaya’, GDP ialah salah satu daripada modul kejuruteraan Tahun Empat universiti yang menyediakan pelajar dengan kemahiran dan pengetahuan dalam pengurusan projek, reka bentuk dan pembangunan prototaip untuk menyelesaikan masalah kejuruteraan dunia sebenar.

Berada di tempat pertama kategori Elektrik pertandingan yang dianjurkan oleh Bahagian Teknikal Pendidikan Kejuruteraan IEM, idea ‘Kerusi Roda Autonomi untuk Hospital’ kuartet mendapat tahu daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia bahawa 75 juta orang, atau satu peratus daripada penduduk dunia, bergantung kepada kerusi roda setiap hari.

Diselia oleh pensyarah Pusat Pengajian Kejuruteraan APU, Vickneswari Durairajah, pasukan itu terdiri daripada pelajar Sarjana Muda Kejuruteraan dalam Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik Chua Meng Kiat dan pelajar Sarjana Muda Kejuruteraan dalam Kejuruteraan Mekatronik, Chun Boon Jian; Wong Yi Chen dan Lee Kai Sheng menghasilkan lima persembahan video berdasarkan GDP capstone yang lengkap untuk pertandingan.

Chua (duduk) bergambar dengan prototaip, bersama (dari kiri) Wong, Vickneswari, Chun dan Lee. – ANN/The Star

Menurut Chua, yang merupakan ketua pasukan, kerusi roda autonomi itu terdiri daripada empat ciri utama: navigasi kerusi roda, pengesanan dan pengelakan halangan, ciri tujuan kecemasan dan arahan suara.

Sistem itu, menurut siaran akhbar, telah direka bentuk dengan cara data yang diekstrak daripada kerusi roda dipantau dari jauh di stesen pangkalan menggunakan Internet of things (IoT), ini bermakna pesakit boleh dipindahkan oleh kakitangan hospital dari jauh, oleh itu meringankan beban kerja mereka dan menambah baik aliran kerja.

Selain itu, kerusi roda dilayari dengan mengikut garisan di lantai menggunakan penderia warna.

Di persimpangan, akan terdapat penunjuk warna pada laluan garisan untuk menentukan arah yang perlu dilalui oleh kerusi roda.

Sepanjang perjalanan, penderia ultrasonik dan kamera stereo digunakan untuk mengesan halangan.

Sekiranya berlaku kecemasan, kakitangan hospital di stesen pangkalan boleh menekan butang panik menghantar isyarat kepada kerusi roda melalui Wi-Fi dan Pengangkutan Mesej Bergilir Telemetri (MQTT).

Ini sama ada akan menghentikan kerusi roda atau menukar arahnya ke arah pintu keluar kecemasan.

Pesakit juga boleh bercakap dengan mikrofon di atas kerusi roda dan memberikan arahan terprogram seperti ‘berhenti’ untuk menghentikan sebarang pergerakan dan “Sambung semula” untuk membenarkan kerusi roda pegun terus bergerak ke destinasinya. – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -