Pelajar baharu USIM dari Sarawak, Kedah dikuarantin

NILAI, 5 OGOS – Seramai 24 pelajar baharu Tamhidi (Asasi) Sesi 2020/2021 Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dari Sarawak dan Kedah dikuarantin selama dua minggu susulan perkembangan semasa kes COVID-19 di kedua-dua negeri berkenaan.

Pengarah Pusat Perumahan Pelajar USIM, Mohd Salehudin Syukor berkata pelajar berkenaan terdiri daripada lima pelajar dari Kuching dan selebihnya dari daerah Kubang Pasu di Kedah, menjalani kuarantin di kolej kediaman mereka.

“Pelajar-pelajar ini dipisahkan dan ditempatkan di blok kediaman yang lain, seramai tiga hingga empat pelajar sahaja kita hadkan dalam satu unit kediaman berbanding pelajar lain seramai enam orang dan mereka perlu jalani kuarantin selama 14 hari… sekiranya ada yang bergejala, kita akan segera bawa ke hospital.

“Makanan semua kita berikan, mereka tidak dibenarkan keluar daripada unit kediaman mereka dan akan dipantau kakitangan kolej kediaman… taaruf (orientasi) dari 3 hingga 7 Ogos dijalankan secara dalam talian termasuk pelajar yang tidak dikuarantin,” katanya kepada pemberita pada sesi Kemasukan Pelajar Baharu Tamhidi di sini, hari ini. – Bernama

Urus setia Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) membuat semburan nyah kuman pada seorang pelajar dari Kedah yang akan dikuarantin selama dua minggu sempena sesi pendaftaran pelajar baharu, kelmarin. – Bernama