Monday, March 27, 2023
21.7 C
Brunei

-

Pelajar California maut ditikam

SANTA ROSA, CALIFORNIA, 2 MAC – Seorang pelajar berusia 16 tahun yang terlibat dalam pergaduhan di sebuah sekolah tinggi California Utara, maut ditikam kelmarin di dalam bilik darjah yang penuh dengan pelajar, kata pihak berkuasa.

Seorang lagi pelajar juga mengalami luka tikaman dan suspek, seorang pelajar baru berusia 15 tahun, berada dalam tahanan, menurut polis Santa Rosa. Ketiga-tiga pelajar adalah lelaki.

Kedua-dua mangsa, kedua-duanya junior di Sekolah Tinggi Montgomery, masuk ke dalam bilik darjah seni sekitar jam 11:15 pagi dan mula bergaduh dengan pelajar baru itu, kata Ketua Polis Santa Rosa John Cregan semasa sidang akhbar. Kira-kira 30 orang berada di dalam kelas.

Guru pada mulanya meleraikan pergaduhan tetapi pelajar baru itu mengeluarkan pisau lipat dan menikam remaja terbabit, kata ketua polis.

Pelajar junior pergi ke jururawat sekolah dan kedua-duanya sedar dan berjaga-jaga apabila mereka dibawa ke hospital, kata Cregan. Tetapi seorang daripada remaja itu, yang mempunyai tiga kesan tikaman di bahagian atas badannya, meninggal dunia di sana.

Owen Seiberling, seorang senior, memberitahu San Francisco Chronicle bahawa dia bersama pelajar berusia 16 tahun itu di pejabat sekolah dan cuba memberi tekanan pada lukanya.

Pelajar baru itu melarikan diri dan kemudian ditemui bersembunyi di anak sungai dan ditahan, kata Cregan. Penyiasat masih mencari pisau lipat itu.

Ketiga-tiga pelajar itu nampaknya telah mengenali antara satu sama lain dan pernah bergaduh sebelum ini, tetapi Cregan berkata ia masih belum jelas apa yang mendorong pergaduhan kelmarin itu. – AP

Ana Canul memeluk anak-anaknya selepas mereka dibebaskan dari sekatan di Sekolah Tinggi Montgomery di Santa Rosa, California ketika seorang pelajar maut ditikam di sebuah sekolah di California. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -