Monday, October 2, 2023
22.6 C
Brunei

  -

  Pelajar Iraq kuasai bahasa Cina demi masa hadapan

  IRBIL, IRAQ – Di dalam bilik darjah di utara Iraq, Zhiwei Hu memberi arahan kepada pelajarnya seperti seorang konduktor dalam sebuah okestra. Dia memberikan soalan dan mereka memberikan jawapan dalam bahasa Cina dengan fasih.

  Lelaki berusia 52 tahun itu mengajar sekumpulan 14 pelajar Kurdish Iraq atas arahan konsulat China di bandar utara Irbil.

  Kelasnya adalah sebahagian daripada percubaan dengan Universiti Salahaddin tempatan, jika pelajar ini berjaya menamatkan pengajian, Jabatan Bahasa Cina akan dibuka secara rasmi untuk pendaftaran, memberikan sejumlah besar syarikat China di wilayah Kurdish Iraq untuk mengambil mereka bekerja.

  Regin Yasin duduk di hadapan. “Saya mahu belajar bahasa Cina kerana saya tahu China akan mempunyai kelebihan pada masa hadapan,” kata pelajar berusia 20 tahun itu. “China akan berkembang di sini, sebab itu saya memilihnya.”

  Kepentingan China di Iraq, berkait dengan tenaga bagi keperluan yang semakin berkembang. Beijing sedang membina loji jana kuasa, kilang, kemudahan rawatan air, serta sekolah yang sangat diperlukan di seluruh negara.

  Pensyarah Cina, Zhiwei Hu (kiri) guru dan pegawai Jabatan Bahasa Cina berdiri di hadapan buku bahasa Cina untuk pelajar di Universiti Salahaddin di Irbil, Iraq. – AP
  Zhiwei Hu bercakap kepada pelajar di jabatan bahasa Cina di Universiti Salahaddin di Irbil. – AP
  Pelajar dan guru dari jabatan bahasa Cina bergambar di hadapan jabatan di Universiti Salahaddin di Irbil, Iraq. – AP

  Berpuluh-puluh kontrak yang ditandatangani dalam beberapa tahun kebelakangan ini memastikan jejak China yang semakin meningkat, walaupun syarikat utama Barat utama, Amerika Syarikat, merancang untuk keluar. Walaupun pegawai Iraq berkata mereka menginginkan kehadiran AS yang lebih besar, mereka tertarik dengan tawaran pembangunan China tanpa syarat untuk demokrasi atau pembaharuan dan diplomasi yang cekap.

  “Sekolah bahasa adalah unjuran kuasa lembut Cina, untuk membiasakan rantau ini dengan China. Semakin mereka biasa, semakin mereka tertarik dengan barangan China,” kata Sardar Aziz, seorang penyelidik yang baru-baru ini menulis buku berbahasa Kurdish tentang hubungan China-Iraq.

  Syarikat China menguasai sektor ekonomi utama Iraq, minyak, dan Beijing menggunakan 40 peratus daripada eksport minyak mentah Iraq. Tetapi dengan tumpuan untuk penggunaan hidrokarbon, pelaburan China telah berkembang termasuk industri lain, kewangan, pengangkutan, pembinaan dan komunikasi.

  Peralihan itu didorong berikutan pengumuman Presiden China Xi Jinping pada 2013 mengenai Inisiatif Belt and Road yang bercita-cita tinggi, yang digelar Jalan Sutera baharu, terdiri daripada pelbagai inisiatif pembangunan dan pelaburan dari Asia Timur melalui Timur Tengah ke Eropah. AS meluahkan keresahan dengan menganggap ia adalah untuk memperluaskan pengaruh China..

  Inisiatif itu menyeru China untuk membangunkan hubungan dengan negara di sepanjang laluannya melalui penyelarasan politik, ketersambungan infrastruktur, perdagangan dan integrasi kewangan, dan ikatan rakyat dengan rakyat.

  Pada 2017, konsulat China mencadangkan Kolej Bahasa Universiti Salahaddin dengan idea jabatan bahasa Cina. Membuka sekolah di ibu kota Baghdad akan memberikan risiko keselamatan, tetapi wilayah yang dikendalikan oleh Kurdish utara agak selamat.

  Pada mulanya, universiti itu tidak pasti ia akan menarik minat pelajar atau ia boleh mencari tenaga pengajar yang berkelayakan, kata dekan kolej itu, Atif Abdullah Farhadi.

  Jadi Farhadi memerlukan konsulat untuk menyediakan dan mengupah guru, buku teks, makmal audio dan teknologi bilik darjah lain serta peluang pertukaran di Beijing.

  “Mereka memenuhi semua tuntutan,” kata Farhadi. Jabatan itu dibuka pada 2019 dan bersedia untuk menamatkan pengajian kohort pertamanya tahun depan. “Kemudian kami akan mengembangkan.”

  Para pelajar berkata belajar menulis dalam bahasa Mandarin, bahasa rasmi tanah besar China, adalah bahagian yang paling sukar. Beribu-ribu watak istimewa terpaksa dihafal. Dan kemudian ada sebutan.

  “Lidah mereka menggeletar,” kata Hu. Selepas lima jam pelajaran, lima kali seminggu selama tiga tahun, “Mereka bercakap dengan sangat baik.”

  Farhadi berharap ia boleh menjadi sama untuk Jabatan Bahasa Inggeris; konsulat AS dan British jarang menawarkan bantuan, katanya.

  “Mereka tidak menyokong kami sama sekali,” katanya.

  Apabila China mengembangkan jejak ekonominya, firma minyak Barat mengurangkannya. Ramai yang menyatakan rasa tidak puas hati dengan persekitaran pelaburan berisiko Iraq dan syarat kontrak yang tidak menguntungkan.

  Keluarnya gergasi minyak AS Exxon Mobil dari pelantar Qurna Barat setahun lalu berlaku walaupun Iraq merayu untuk kekal, Menteri Minyak Ihsan Abduljabbar Ismail memberitahu The Associated Press pada masa itu. Kehadiran syarikat utama AS di Iraq telah lama menjadi jaminan bagi syarikat lain.

  British Petroleum, pengendali ladang minyak terbesar Iraq Rumaila, merancang untuk menukar perniagaannya di sana dengan entiti lain yang dimiliki bersama dengan CNPC China. Syarikat minyak lain, termasuk Lukoil Rusia, menuntut pindaan kepada terma kontrak sebagai syarat untuk kekal.

  Syarikat China mendominasi kontrak minyak, daripada bidang operasi kepada menyediakan perkhidmatan hiliran, dan mereka terus memenangi lebih banyak lagi.

  Baru-baru ini, Iraq memuktamadkan syarat dengan Sinopec China untuk membangunkan pelantar gas Mansuriya, yang boleh menghasilkan 300 juta kaki padu standard sehari jika diluluskan oleh kerajaan Iraq yang seterusnya.

  Melabur di Iraq adalah risiko yang sanggup diambil oleh China. Dengan margin keuntungan yang lebih rendah, firma China sentiasa menawarkan kontrak yang lebih menarik, harga lebih rendah, kata pegawai industri dan pegawai Iraq.

  Khamis ialah ‘Sudut Bahasa Cina’ di jabatan bahasa. Perniagaan Cina daripada minyak hingga kertas wallpaper, datang dan temui pelajar dengan alasan untuk mempraktikkan kemahiran bahasa.

  Kebanyakannya berakhir dengan janji untuk pekerjaan masa depan.

  “Kami bercakap dalam bahasa Cina dan bercakap tentang perniagaan dan masa depan,” kata seorang pelajar, Hiwar Saadi. “Mereka datang kepada kami untuk bertemu dan membuat hubungan.”

  Dua pelajar sudah bekerja sambilan dengan sebuah syarikat telekomunikasi China sebagai penterjemah.

  “Ia adalah sebaliknya di setiap jabatan lain di universiti. Bekalan tinggi tetapi permintaan untuk pekerjaan adalah rendah,” kata Farhadi. “Di sini, pelajar menolak tawaran kerja untuk menumpukan perhatian kepada pengajian.”

  Pelajaran merangkumi aspek budaya dan sejarah China juga. Hu sentiasa cepat mengingatkan pelajar tentang masa lalu keemasan bersama Beijing dan Irbil, Iraq adalah sebahagian daripada laluan perdagangan Jalan Sutera purba, menghubungkan dinasti Han China dengan Barat.

  Seorang bekas duta Iraq ke Beijing, Mohammed Saber, berkata semasa beliau berada di sana, pegawai China sering mengimbau kembali sejarah bersama mereka.

  Ramai orang Cina juga teringat bagaimana pada tahun 1950an, Iraq menghantar bertan-tan kurma ke China untuk memberikan bantuan semasa kebuluran.

  Apabila Saber memulakan jawatannya pada 2004, perdagangan Iraq-China berjumlah kira-kira setengah bilion dolar. Apabila dia pergi pada 2010 ia adalah AS$10 bilion. Tahun lepas ia mencecah kira-kira AS$30 bilion.

  “Mereka memerlukan minyak kita, dan kita perlu mencari pasaran untuk menjual minyak kita. Jalan itu pergi dua hala,” katanya.

  Yao Yan, orang asli Beijing yang menjual barangan buatan China di Pasar Langa Irbil, bersetuju.

  Seorang tokoh kecil yang dikelilingi timbunan beg tangan dan kasut, katanya Iraq menawarkan prospek ekonomi yang lebih baik. Dia menghantar pendapatannya ke rumah untuk menjaga anak lelaki remajanya yang kurang upaya. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Ikan paus langgar bot, 1 maut, 1 cedera  

  SYDNEY, 1 OKT - Seorang lelaki maut dan seorang lagi cedera selepas seekor ikan paus melanggar sebuah bot di luar pantai timur Australia, kelmarin,...

  Singa baham tuan