Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Pelajar Malaysia di Oslo disyaki terlibat jenayah terancang

  OSLO, 22 SEPT – Seorang pelajar Malaysia yang ditahan di Oslo awal bulan ini kerana memiliki alat pendengaran elektronik tidak lagi disyaki mengintip tetapi mungkin terlibat dalam jenayah ekonomi, kata penyiasat hari ini.

  Individu berusia 25 tahun itu ditahan pada 8 September di Oslo selepas kereta yang disewanya dilihat berdekatan dengan pejabat Perdana Menteri dan Kementerian Pertahanan, pada masa yang sama ketika isyarat elektronik luar biasa dikesan di lokasi tersebut.

  Perkhidmatan perisikan PST dipanggil untuk menyiasat kes itu kerana mendakwa wujud unsur pengintipan.

  “Hipotesis pengintipan haram telah melemah dengan ketara,” PST menulis di X, sebelum ini dikenali sebagai Twitter, hari ini.

  “Sementara itu, hipotesis jenayah ekonomi terancang semakin kukuh dengan ketara,” tambah kenyataan itu.

  Kes itu telah diserahkan kepada unit Jenayah Ekonomi dan Alam Sekitar Polis Norway yang dikenali sebagai Okokrim.

  Menurut unit tersebut, lelaki itu disyaki terlibat dalam penipuan yang meluas dengan kaitan kepada jenayah terancang, mungkin mempunyai hubungan antarabangsa.

  Ketika ditahan, lelaki itu dipercayai menggunakan IMSI-catcher, alat mencuri dengar telefon yang digunakan untuk memintas trafik telefon bimbit dan menjejaki data lokasi. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...